пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21.Співвідношення змісту понять «людина», «індивід», «суб’єкт», «особистість», «індивідуальність»

Людина - це насамперед біологічна істота, яка наділена на відміну від інших тварин свідомістю й мовою, здатністю працювати, оцінювати навколишній світ і активно його перетворювати. З іншого боку, людина - істота соціальна. Це найсуттєвіша ознака людини, оскільки суспільне життя і відносини, колективна трудова діяльність змінили і підкорили собі її природну індивідуальність. Конкретну людину з усіма її характерними ознаками позначають поняттям «індивід».

Індивід— це окремо взята людина як представник людського роду з усіма її психологічними, морально-етичними та психічними характеристиками. Ознаки індивіда:

-певна конституція(будова тіла)

-певний вік

-відповідна стать.


Суб’єкт – людина, яка проявляє себе в певній діяльності. Основним проявом суб’єкта діяльності є його активність.

Особистість — соціальна істота, суб’єкт пізнання, активний діяч суспільного розвитку. Характерними ознаками особистості є наявність у неї свідомості, виконувані нею суспільні ролі, суспільно корисна спрямованість її діяльності.

Характеристики особистості:

1.активність-виявляється в різноманітних діяльностях,спрямованих на пізнання,перетворення навколишнього світу і своєї власної природи.

2.єдність- тісний зв'язок психічних процесів і психічних властивостей.

3.стійкість-прояв відносно постійних властивостей,що дає можливість передбачати поведінку людини в тій,чи іншій ситуації.
Божович виділяє 2 основні критерії сформованості особистості:

1.якщо вона здатна подолати власні спонукання заради чогось іншого

2.якщо вона здатна до свідомого керівництва власною поведінкою(наявність самосвідомості)

4.Індивідуальність-система психологічних особливостей,що зумовлюють неповторність, оригінальність особистості. Індивідуальність-саме вузьке за змістом поняття,оскільки воно включає лише ті індивідуальні та особистісні якості людини,таке їх поєднання,яке дану людину відрізняє від інших людей.

 

 

 


17.06.2015; 16:19
хиты: 107
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь