пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14.Характеристика видів діяльності.Поняття провідної діяльності.

Діяльність-це специфічний вид активності людини,спрямований на пізнання та творчу переробку оточуючого світу,включаючи самого себе,умови власного існування(Нємов). У діяльності людина створює предмети матеріальної та духовної культури,вдосконалює свої здібності,будує суспільство,створює те,чого без її активності не існувало б у природі.Основним теоретиком теорії діяльності був Леонтьєв.За ним діяльність має складну ієрархічну будову та склад.з декількох рівнів:1)особливих видів діяльності.2)дій.3)операцій.4)психофізіологічних функцій

Виділ.парметри у відповідності до яких можна описати систему людських потреб і користуючись ними давати характеристику видам діяльності.

3 параметри:

-кількість-число потреб актуальних для людини  час від часу

-сила-значення відповідної потреби для людини,її актуальний,стимулюючий потенціал

-своєрідність потреби-предмети і об’єкти за допомогою яких та чи інша потреба задовольнить ся.

У кожного з нас є параметри і за різноманітністю їх поєднання можна класифікувати види людської діяльності.

Види діяльності:

-спілкування,-гра,-навчання,-праця.Дані види діяльності властиві всім людям.

Спілкування-вид діяльності,спрямований на обмін інформацією між суб’єктами.Воно може  бути вербальним,невербальним,безпосереднім,опосередкованим.

Гра-вид діяльності,результатом якого не є вироблення матеріального чи ідеального продукту.

Навчання-вид діяльності метою якого є здобуття знань;-це засіб психологічного розвитку.

Праця-створює предмети матеріальної і духовної культури,створює і вдосконалює знаряддя праці.

В процесі розвитку будь-якої діяльності відбувається внутрішнє вдосконалення.

Леонтьев ввів поняття «провідний вид діяльності», який визначає характер функціонування і розвитку психіки дитини, а згодом – формування особистості. Провідна діяльність домінує на певному етапі розвитку особистості й забирає більшу частину часу. На думку О. М. Леонтьева, під провідною діяльністю розуміється «така діяльність, розвиток якої зумовлює найголовніші зміни у психічних процесах і психологічних особливостях особистості дитини на даній стадії», діяльність, усередині якої розвиваються психічні процеси, що готують дитину до переходу на нові, вищі ступені розвитку.

 Він виокремлює три основних ознаки провідної діяльності: по-перше, це така діяльність, у формі якої виникають і всередині якої диференціюються інші, нові види діяльності; по-друге, в якій формуються і перебудовуються часткові психічні процеси; по-третє, від якої безпосередньо залежать основні психологічні зміни в особистості дитини, що спостерігаються на даний момент її розвитку.

Знання провідного виду діяльності дає можливість оптимально побудувати періодизацію психічного розвитку людини як психологічну основу цілісного процесу її виховання. Основні види діяльності: для дитини – гра та навчання, а для дорослої людини – навчання й праця; тобто на кожному віковому етапі переважає певний вид діяльності. В дошкільному віці провідним видом діяльності є гра; в молодшому шкільному віці – навчальна діяльність; в середньому і старшому шкільному віці, безперечно, домінує навчання (діяльність урізноманітнюється), але залишається гра і виникає праця, змінюється мотивація навчання (з'являється особистісний смисл учіння). Вимальовується певна послідовність провідних видів діяльності людини:

ігрова;

навчально-пізнавальна;

трудова.

 

 


16.06.2015; 11:57
хиты: 118
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь