пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Проблема предмету психології.

Психологія-це наука про закономірності виникнення,розвитку та прояви психіки і свідомості людини.Особливість психолог.полягає в її унікальності,практичних навиках,оскільки пізнаючи себе людина може себе змінити,навчитись керувати навчальними процесами,функціями.

Психіка-властивість головного мозку,яка забезпечує людині здатність відображати впливи предметів та явищ,явищ реального світу.

Психіка людини-її почуття,думки,хвилювання,тобто все те,що складає її суб’єктивний внутрішній світ,який проявляється в діях,у взаємовідносинах з інш.людьми

Свідомість людини-вищий етап розвитку психіки і продукт сус-істор.розвитку,результат праці(3р)

Функції психіки:

1.відображ.впливів навколишньої дійсності

2.регуляція поведінки та діяльності

3.усвідомлення людиною свого місця у навколишньому світі

Форми прояву психіки:

Процеси                                                          стани                    властивості

Пізнавальні:                   емоц.-вольові:    інтерес                    темперамент

-відчуття                         -емоції                    сумнів                    характер

-сприймання                  -почуття                  переконаність       здібності

-пам'ять                          -воля

-мислення і мовлення

-уява

-увага

Психологія – це наука про душу. У наш час замість поняття «душа» використовують поняття «психіка». З лінгвістичної точки зору це одне і те ж, проте, з розвитком культури і особливо науки значення цих понять розійшлися.

Першим етапом в становленні предмету психології є вивчення душі. Наші предки припускали, що в тілі людини поміщена інша істота, зайнята розшифровкою того, що бачать очі, чують вуха і відчуває шкіра. Цю «душу», або «тінь» наділяли здатністю виходити на волю, поки людина спить, і жити своїм життям (сни). На цьому етапі психолог.розвив. в рамках філософії та теології(релігія).Древні філософи вдавалися до трактування психічних аспектів.Вони вирішували в рамках ідеалізму та матеріалізму.

Філософи-матеріалісти(Демокріт,Епікур) розуміють душу як різновид матерії,що склад.з рухливих атомів.Душа отримує відчуття завдяки впливу на неї атомів повітря,предметів.Такий матеріалізм носив наївно-механістичних характер.

Філософ-ідеаліст Платон розумів душу як щось божественне,що відділене від тіла.Душа вічна,а тіло тлінне.

Другий етап(19ст) в становленні предмету психології – це психологія свідомості. Французький філософ Рене Декарт відкрив рефлекторну природу поведінки, зародилося поняття про рефлекс. У цих затвердженнях Декарта йдеться про те, що перше, що виявляє чоловік в собі – це його власна свідомість. Отже,  Основне завдання психології полягає тепер в тому, щоб піддати аналізу стану і змісту свідомості. Необхідно було описати властивості свідомості. Вільгельм Вундт створив в1879 р. першу в історії науки лабораторію по вивченню свідомості. Саме з цієї миті психологія стає самостійною наукою. В результаті діяльності цієї лабораторії була виконана велика робота по опису загальної картини і властивостей свідомості: різноманіття його змісту, динаміки, ритмічності, неоднорідності його поля, вимірюванню об'єму і так далі Все це було вивчено за допомогою методу інтроспективної (тобто самоспостереження). Цей метод швидко вичерпав себе і психологія зайшла в безвихідь. На початку ХХ століття виникла кризова ситуація.

Третім етапом становлення предмету психології є множинність предметів: поведінка, несвідома, діяльність, системність психічного образу, особа, організація знання і ін. Багато хто з них незабаром оформився в самостійні напрями. Кожен напрям пропонував свій предмет психології і, відповідно, методи.

В залежності від психічного напряму змінюється предмет вивчення психології:
Психологія як наука про поведінку-біхевіоризм.Головний метод:експериментальний і спостереження за тим,що можна побачити(поведінка,вчинки,реакції).Мотиви не досліджуються

Психологія як наука про несвідоме-психоаналіз.Поведінка визначається не лише свідомістю, й несвідомістю

у когнітивній-предмет пізнавальний процес;гештальт психологія-предметом є цілісність,асоціативна-асоціація;


16.06.2015; 10:48
хиты: 132
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь