пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10. Вплив Византии на формування архетипив укра культури

Мистецтво Київської Русі - видатне явище світової культури. До наших днів дійшли численні твори тієї доби, що є прикрасою музеїв України. Велика східнослов'янська держава, столицею якої був Київ, утворилася в IХ ст. і досягла найвищого розквіту в кінці Х - першій половині XI ст., за часів князювання Володимира Святославича і Ярослава Мудрого. Київська Русь охоплювала велику територію від Карпат до Волги, від Причорноморських степів до півночі. Культурно-етнічні особливості регіонів стали фундаментом подальшого розвитку культур українського, білоруського і російського народів.

У становленні і розвиткові культури Київської Русі велику роль відіграли зв'язки з сусідніми державами, особливо з Візантійською імперією, які виникли в давні часи і набули нової сили з прийняттям на Русі християнства як державної релігії (988 р.). У скупих рядках літописних текстів, у формах архітектурних споруд, кольорах ікон, монументального живопису та в творах ювелірного мистецтва ми бачимо могутній вплив візантійських традицій, що стали наріжним каменем християнської культури багатьох регіонів середньовічного світу - Європи, Малої Азії, Північної Африки, Кавказу. Але це був не односторонній зв'язок. Візантійська культура, у свою чергу, вбирала в себе все найкраще, що виникало і розвивалося в сусідніх державах.

У формуванні мистецтва Київської Русі величезну роль відігравали також ранньослов'янські художні традиції. Ми маємо численні пам'ятки з цього періоду: золоті і срібні ювелірні вироби, уславлені перегородчасті емалі, рукописні книги, прикрашені мініатюрами. Але найвизначнішими творами культури є найдавніші християнські храми - синтез мистецтв - архітектури, монументального і станкового живопису, різьблення, ювелірних виробів тощо. Все це розвивалось у тісній взаємодії з мистецтвом книги, проповідницьким словом, церковним співом, церковно-філософським вченням.

Виставка "Візантія і Київська Русь" є ретроспективним поглядом на зв'язок великих народів і культур середньовіччя. Адже Візантія - спадкоємиця греко-римського світу - зіграла особливу роль у становленні України-Русі як великої європейської держави. З прийняттям християнства давньоруська культура влилася до ареалу елліністичних традицій, котрі є спільними для всієї європейської цивілізації.

На виставці експонуються пам'ятки з колекцій багатьох музеїв України: Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного заповідника "Софія Київська", Національного історичного музею України, Музею історичних коштовностей України, Національного художнього музею, Львівського історичного музею, Національного заповідника "Херсонес Таврійський" та фондів Інституту археології НАН України. Особливо знаменним є те, що вона розміщена в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Адже християнські традиції Візантії відіграли велику роль у створенні специфічної монастирської культури Києво-Печерської лаври. Саме тут архітектура, живопис, прикладне мистецтво та хоровий спів зливалися у єдине гармонійне ціле.

Різноманітні пам'ятки, представлені на виставці, створені талановитими майстрами протягом кількох століть - з X по XIII. Вони дають можливість зрозуміти самобутність естетичних і етичних ідеалів мистецтва Київської Русі, однієї з найяскравіших сторінок історії світової художньої культури доби середньовіччя.


15.06.2015; 21:53
хиты: 160
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь