пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток образотворчого мистецтва на території сучасної України в XIXст. Діяльність мистецьких об'єднань. Фольклор та декоративно-ужиткове мистецтво ХІХ ст.

В ХІХ ст. на східноукраїнських землях спостерігалася певна українсько-російська єдність в образотворчому мистецтві . Хоча на той час головним центром освіти в Російській імперії продовжує залишатись Академія мистецтв у Петербурзі , багатьох художників приваблює Україна – “ нова Італія ”, як її тоді називали . Відомий російський художник В . Тропінін говорив , що Україна замінила йому Академію . Він багато років жив і працював на Поділлі і присвятив українській темі велику кількість портретів : “ Дівчина з Поділля ”, “ Хлопчик з сокирою ”, “ Весілля в селі Кукавці ”, “ Українець ”, “ Портрет подільського селянина ”. У Петербурзькій Академії мистецтв навчався і геніальний український поет і художник Т . Шевченко , проте зовнішні обставини – заслання та заборона малювати – перешкодили розкритися в повній мірі його живописному таланту . Тісно пов’язаною з Україною була доля великого художника - мариніста І . Айвазовського , який значну частину життя провів у рідній Феодосії і заповів цьому місту свою картинну галерею . Видатним майстром побутового жанру був М.Пимоненко. Більшість його робіт, написаних на теми селянського життя. Декоративно-ужиткове мистецтво
Народна вишивка, ткацтво, писанкарство, килимартсво, гончарство, іграшка, декоративна обробка металу, дерева та шкіри, ювелірні вироби – усе це види декоративно – ужиткового мистецтва. “Декоративне” в перекладі з латинської означає “прикрашене”, а “ужиткове” вказує на практичну користь предметів. Фольклор Як і будь-який інший результат творчої діяльності фольклор є об'єктом права інтелектуальної власності. Народна музична творчість проявлялася здебільшого в думах, виконуваних у супроводі бандури, кобзи чи ліри. Вершин у цьому досяг кобзар Остап Вересай, митець із колосальною пам’яттю, чудовим голосом і високою виконавською майстерністю. Розквітає також талант кобзарів Павла Братиці й Михайла Кравченка. Поширеними серед народу були козачок, гопак, дудочка та інші танці. 


30.06.2015; 19:07
хиты: 141
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь