пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65. Аналіз уроку

Урок – основний аспект навчально-виховного процесу.  Від повсякденного вдосконалення уроку та вдумливого аналізу залежить весь педагогічний процес у школі.

Види аналізу уроку

 I.Короткий оціночний аналіз — це загальна оцінка навчально-виховної функції уроку, шо характеризує рішення освітнього, виховного та  розвиваючого завдань і яка дає оцінкуїхньої реалізації.

 II.Системний аналіз — це розглядання уроку як єдиної системи з точки зору рішення головного дидактичного завдання й одночасно рішення розвиваючих завдань уроку,забезпечення формування знань, умінь і навичок учнів, засвоєння ними способів навчання.

 III.Повний — це система аспектних аналізів, що включають оцінку реалізації завдань уроку,зміст і види навчальної діяльності учнів за такими характеристиками, як рівні засвоєння учнямизнань і способів розумової діяльності, розвиток учнів, реалізація дидактичних принципів, результативність уроку.

Орієнтовна схема повного аналізу уроку

1.Мета, завдання уроку (освітні, виховні, розвитку), їх взаємозв'язок та шляхи реалізації.

 2.Готовність учителя та учнів до уроку, облаштування уроку, наочні та навчальні посібники, ТЗН, санітарно-гігієнічний стан класу і т. д.

 3. Організаційна структура. Тип уроку, його місце в системі занять з предмета, чіткість,послідовність етапів уроку, дозування часу, відповідність етапів уроку характеру пізнавальної діяльності учнів.

 4. Зміст уроку: науковість навчального матеріалу, його виховне та розвивальне

 значення;правильність відбору матеріалу за обсягом, змістом і труднощі для учнів; співвідношення теоретичного та дидактичного матеріалів; групування, класифікація матеріалу навколоключових понять; спрямованість матеріалу на зв'язок із життям.

 5. Методичне забезпечення уроку:

 а) використання методів і прийомів навчання, характер їхнього сполучення, обґрунтованість їхнього вибору, доцільність та ефективність застосування (відповідність змісту матеріалу рівню підготовленості учнів і т. д.), відповідність принципам навчання. Темп навчальної роботи на уроці;б) методика проведення різних частин уроку:

 -поставлення пізнавальних завдань перед учнями;

 -методика перевірки домашніх завдань;

 -методика викладення нових знань;

 -методика проведення та закріплення навчального матеріалу;

 -методика перевірки та оцінки знань, умінь і навичок учнів;

 -прийоми активізації пізнавальної діяльності школярів (їх сприйняття, пам'яті, мислення, уяви іт. д.);

 -організація репродуктивної та творчої діяльності учнів, їх співвідношення;

 -застосування на уроці проблемного та елементів програмованого навчання (використання навчальних карток, завдань, перфокарт і т. д.);

 -врахування індивідуальних особливостей та інтересів учнів, рівня їх підготовленості,здійснення індивідуалізації навчання та диференційованого підходу;

 -організація різних видів самостійної роботи учнів (відтворювальних, творчих та ін.), їх місце на уроці;

6. Поведінка та діяльність учнів на уроці:

а) порядок і дисципліна учнів, методика їх підтримання;

б) активність, самостійність, інтерес до занять учнів різного рівня підготовленості;зосередженість і стійкість уваги на різних етапах уроку;

в)діяльність учнів, їхня організованість, охайність; ставлення до невстигаючих і порушниківдисципліни; характер участі в роботі на уроці окремих учнів і всього колективу;

г) ставлення учнів до вчителя і один до одного (підслуховування, боязкість, доброзичливість,повага, взаємна допомога, підказки і т. п.).

7. Характеристика ділових якостей учителя:

а) рівень наукових знань учителя і його підготовленість до уроку

б) знання вчителем теорії навчання та виховання учнів, методики предмета, психології тагігієни, його вміння застосовувати ці знання на уроці;

в)педагогічний такт, стиль у роботі, культура праці та поведінки, мова вчителя:

г) взаємостосунки вчителя з класом та окремими учнями, авторитет учителя.

8. Загальні результати уроку:

а) виконання плану уроку;

 б) досягнення загальноосвітньої, виховної та розвиваючої цілей уроку;    

в) загальна оцінка уроку, результати його, ефективність і якість;) висновки та пропозиції зподальшого вдосконалення роботи, закріпленню успіхів і усуненню помилок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь