пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

63.Типологія і структура уроків

Уроки класифікують на основі: а) дидактичної мети (І.Огородников, І Казанцев, В.Онищук); б) мети організації занять, змісту і способів проведення уроку (М.Махмутов); в) основних етапів навчального процесу (С.Іванов); г) дидактичних завдань, що вирішуються на уроці (Н.Яковлєв, А.Сохор); д) методів навчання (І.Борисов); е) способів організації навчальної діяльності учнів (Ф.Кирюшкін).

Класифікація за Махмутовим:

¾ уроки вивчення нового матеріалу (1-й тип);

Мета - оволодіння учнями новим матеріалом. Включає засвоєння нових понять і способів дій, самостійної пошукової діяльності, формування системи ціннісних орієнтирів. Форми - лекція, пояснення вчителя з залученням учнів до обговорення окремих питань, евристична бесіда, самостійна робота з підручником, іншими джерелами, проведення експериментів, дослідів. Види - урок-семінар, кіно-урок, урок теоретичних і практичних самостійних робіт

¾ уроки удосконалення знань, умінь і навичок (2-й тип);

Мета- систематизація і узагальнення нових, повторення і закріплення раніше засвоєних знань, їх практичне застосування для поглиблення і розширення, формування умінь і навичок, контроль за вивченням і вдосконаленням. Види - уроки самостійних робіт, урок-лабораторна робота, урок практичних робіт, урок-екскурсія, урок-семінар.

¾ уроки узагальнення та систематизації (3-й тип);

Мета -  встановлення рівня оволодіння учнями теоретичними знаннями і методами пізнавальної діяльності з вузлових питань програми, які мають вирішальне значення для оволодіння предметом в цілому, і перевірка та оцінка знань, умінь і навичок, учнів з усього програмного матеріалу, який вивчається протягом тривалого періоду — чверті, півріччя і за весь рік навчання.

¾ комбіновані уроки (4-й тип);

Мета - підготовка до засвоєння нових знань; засвоєння нових знань, умінь; їх закріплення і систематизація; застосування на практиці. Елементи -
1. Повідомлення теми, мети і завдань уроку, мотивація учіння школярів.
2. Перевірка, оцінка і корекція засвоєних раніше знань, навичок і вмінь.
3. Відтворення і корекція опорних знань учнів.
4. Сприймання і осмислення, узагальнення і систематизація учнями нових знань.
5. Підсумки уроку, повідомлення домашнього завдання.

¾ уроки контролю і корекції знань, умінь і навичок (5-й тип).

Мета - оцінка результатів навчання, рівня засвоєння учнями теоретичного матеріалу, системи наукових понять навчального курсу, сформованості умінь і навичок, досвіду навчально-пізнавальної діяльності школярів, встановлення діагностики рівня навчання учнів і запровадження в технологію навчання тих чи інших змін, корекції. Види - усне опитування (фронтальне, індивідуальне, групове), письмове опитування, диктанти, перекази, розв'язування задач і прикладів і т.д.; залік; залікова практична (лабораторна) робота; практикуми; контрольна самостійна робота; екзамени.

Структура уроку

Під структурою уроку розуміють схему зв'язків і послідовних відно­шень між його елементами (дидактичними етапами, які, у свою чергу, скла­даються з дидактичних моментів). Сьогодні вчитель має можливість віль­но обирати структуру заняття, аби тільки вона забезпечувала відповідні результати навчання, але це не означає, що процес має бути стихійним і непродуманим заздалегідь.

Найбільш поширеною є така структура уроку:

-актуалізація опорних знань, способів дій, чуттєвого досвіду;

-формування нових знань і способів дій;

-застосування,закріплення знань і способів дій.

Якщо деталізувати цю послідовність у вигляді етапів уроку, це можна відобразити таким чином:

•   Організаційний момент.

•  Актуалізація опорних знань (перевірка домашнього завдання).

•   Підготовка учнів до сприйняття нового матеріалу (формулювання мети і завдань уроку, постановка навчальної проблеми, мотивація навчаль­ної діяльності).

•   Засвоєння нового матеріалу.

•   Закріплення нового матеріалу.

•   Підсумки уроку.

•   Повідомлення домашнього завдання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 170
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь