пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


59. Методи стимулювання навчально-пізнавальної діяльності.

Метод- шлях досягнення визначеної мети. Метод виховання – це конкретні шляхи впливу на свідомість, почуття, волю, поведінку вихованців з метою вирішення педагогічних завдань у процесі спільної діяльності вихованців і вихователів.

Змагання – це метод спрямування природної потреби учнів у суперництві й пріоритеті на виховання потрібних їм і суспільству якостей. Змагаючись, школярі швидко засвоюють досвід суспільної поведінки, розвивають фізичні, моральні, естетичні якості.

Заохочення – метод вираження позитивної оцінки поведінки і діяльності вихованців, підтвердження правильності вчинків, дій дитини. Дія заохочення побудована на збудженні позитивних емоцій. Саме тому воно вселяє впевненість, створює добрий настрій, підвищує відповідальність. Вид заохочення: схвалення, похвала, подяка, премія, нагорода, важливе доручення. Заохоченням більш високого рівня є вдячність, нагородження, які викликають і підтримують стійкі позитивні емоції, дають вихованцям чи колективу довгочасні стимули, бо вінчають тривалу і наполегливу працю.

Метод покарання (примус) ставлення до нього досить суперечливе. Існують полярні погляди – від суттєвого посилення покарань до повної їх відміни. Покарання – це метод педагогічного впливу, який повинен попереджувати небажані вчинки, гальмувати їх, викликати почуття провини перед собою та іншими людьми.

Покарання є таких видів: пов’язані з накладенням додаткових обов’язав, з позбавленням або обмеженням прав, з вираженням морального осуду. Покарання має викликати почуття вини, докір совісті, прагнення змінити поведінку, воно немає зашкодити ні психічному ні фізичному здоровю.

Навчальні дискусії, диспути — це методи, близькі до бесіди. В їх основі лежить обговорення якоїсь проблеми чи запитання. Диспут — це обмін думками з наукової чи суспільної теми. Диспути бувають великі й малі (залежно від проблеми). Підготовка до диспуту починається з оголошення теми та програми; ознайомлення учнів з висвітленням вказаної проблеми в літературі, вибору ведучого та його підготовки до диспуту, запрошення спеціалістів з даної теми для підсумків, обладнання аудиторії, у якій буде проводитися диспут. Дискусії вчать учнів мислити самостійно, розвивають уміння практичного аналізу й аргументації висунутих положень, поваги до думки інших.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 437
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь