пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46.Цілісність педагогічнго процесу,його компоненти.

Цілісність об'єктивно властива суспільним явищам і процесам, вона свідчить про наявність у них основних компонентів, які у своєму взаємозв'язку забезпечують їх повноцінне функціонування. Педагогічна система як цілісність є організаційною сукупністю цілей, змісту, умов, форм, методів, засобів навчання і виховання, що спрямовують та перетворюють життя і діяльність вихованців. Педагогічний процес (лат. processus - просування вперед) - спеціально організована, цілеспрямована взаємодія педагогів і вихованців, метою якої є вирішення освітніх проблем і розвиток особистості. Основні компоненти педагогічного процесу: педагог, вихованець, зміст педагогічного процесу, форми і методи навчання та виховання, педагогічна діагностика, критерії ефективності педагогічного процесу, організація взаємодії із суспільним і природним середовищем.

Провідна роль у педагогічному процесі належить педагогові. Це покладає на нього відповідальність за створення умов для формування всебічно розвиненої особистості. Він має бути носієм мети та ідеалів, володіти науковими знаннями і майстерністю вихователя.Як суб'єкт педагогічного процесу, він виконує відповідальне завдання — виховання підростаючого покоління, як об'єкт — зазнає виховних впливів і самовдосконалюється.

Вихованець.Разом із педагогом він утворює динамічну систему «педагог — вихованець». Як об'єкт  він постає індивідуальністю, що розвивається відповідно до педагогічних цілей. Як суб'єкт він є особистістю, що має певні природні задатки, прагне до творчого самовиявлення, задоволення своїх потреб, інтересів.

Зміст педагогічного процесу формують відповідно до мети освіти і виховання, враховуючи при цьому вікові можливості вихованців. Його закладають у навчальні плани, програми і підручники, а також у плани виховної роботи закладів освіти.   За допомогою форм і методів навчання та виховання реалізують зміст навчально-виховної роботи(уроки, факультативи, семінари, практикуми, гуртки, домашня самостійна навчальна робота) Ці та інші організаційні форми реалізують за допомогою методів: пояснення, розповіді, бесіди, лекції, роботи з книгою, самостійного спостереження, лабораторної, практичної та дослідної робіт.

Педагогічна діагностика полягає у виявленні за допомогою спеціальних методик стану навчально-виховної роботи, окремих її напрямів для того, щоб відповідно скоригувати зміст, форми і методи його реалізації в педагогічному процесі.  Критерії ефективності педагогічного процесу виражаються показниками вихованості учнів, студентів. 1) зовнішній вигляд, культура поведінки в закладі освіти та за його межами;2) громадська активність;3) самостійність у всіх видах діяльності;4) сформованість наукового світогляду, національної самосвідомості;5) позитивне ставлення до навчання, інтерес до знань і усвідомлення їх ролі у своєму розвитку;6) інтерес до національної і світової культур;7) фізичне здоров'я8)працелюбність Організація взаємодії із суспільним і природним середовищем ґрунтується на тому, що педагогічний процес не може обмежуватися навчально-виховним закладом.

Ефективність педагогічного процесу залежить від рівня відповідності його змісту, форм і методів основним закономірностям виховання і потребам суспільного життя.


22.12.2016; 19:57
хиты: 170
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь