пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25. Характеристика принципів виховання учнівської молоді (трьох за вибором)

1)Урахування вікових та індивідуальних особливостей учнів. Цей принцип є визначальним для виховання автентичної спрямованості учня, розвитку його задатків згідно з внутрішньоінтенційним першопочатком. Він вимагає від педагога вміння визначати і враховувати у виховній роботі неповторність внутрішнього світу кожної дитини, унікальність її розвитку. Знання вікових особливостей розвитку учня допомагає встановити норми відомої в акмеології глобальної зрілості вихованця на перехідних вікових етапах його розвитку і використати їх як основний орієнтир у виховній роботі з цією дитиною чи підлітком.

2)Системності, систематичності та послідовності у вихованні. Передбачає підхід до учня як складно організованої, нестабільної макросистеми, історію розвитку якої визначають малі резонансні впливи у точках її нестабільності, які найчастіше мають випадковий характер. Однак хаотичність таких впливів відносна, оскільки їхня вибірковість зумовлюється процесом самоорганізації самого вихованця як системи, системотворчим чинником якої виступає мета цієї самоорганізації або сформований самим же вихованцем образ її результату. На постановку такої мети та на формування згаданого образу виховних може мати вплив за умови постійної уваги до вихованця, систематичного та послідовного здійснення тих резонансних впливів, які в точках біфуркації вихованця як системи здатні виконувати роль вирішальних флуктуацій.

3)Природовідповідності. Налаштовує на врахування у процесі виховання багатогранної і цілісної природи дитини з її анатомо-фізіологічними, психологічними, віковими, генетичними, національними, регіональними особливостями. Сприйняття її як нестабільну унікальну систему, яка повноцінно здатна розвиватися не за рахунок нав'язаних їй зовні впливів, а за рахунок стимуляції її внутрішніх тенденцій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 162
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь