пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


16.Соціальна суть особистості.Основні чинники її формування.

 

Людська особистість розвивається в анатомо-фізіологічному, психічному та соціальному напрямах.

Соціальний розвиток – набуття соціальних якостей, необхідних для життя в суспільстві.

Близький до розвитку людини інший процес – формування особистості, в якому основним є соціальний чинник.

Формування особистості – процес соціального розвитку людини, становлення її як суб’єкта діяльності, члена суспільства, громадянина.

 

Соціалізація – процес засвоєння індивідом соціального досвіду, системи соціальних зв’язків та відносин. Її мета – допомогти вихованцеві адаптуватися в суспільстві, засвоїти досвід старших поколінь, зрозуміти своє покликання, знайти шляхи найефективнішого самовизначення.

Мета соціалізації полягає в тому, щоб допомогти вихованцеві вижити в суспільному потоці криз і революцій — екологічній, енергетичній, інформаційній, комп'ютерній тощо, оволодіти досвідом старших, зрозуміти своє покликання, визначити власне місце в суспільстві, самостійно знайти шляхи найефективнішого самовизначення в ньому. При цьому людина в процесі соціалізації прагне до самопізнання, самоосмислення, самовдосконалення. '

Соціалізація залежить від багатьох чинників, які можна звести до трьох груп:

макрочинники (космос, суспільство, держава);

мезочинники (місто, село етнос);

мікрочинники (сімя, школа, друзі)

Вони в різній мірі безпосередньо впливають на кожну конкретну людину, динамічно змінюються в умовах науково-технічної революції самі, змінюється і питома вага в соціалізації підростаючих поколінь.

 

Соціалізація – це процес двобічний. З одного боку, людина набуває соціального досвіду, цінностей, норм, настанов, правил поведінки, властивих певним соціальним групам і суспільству, до яких належить. Вона активно вступає в систему соціальних взаємин. А з іншого – це процес активного відтворення нею системи соціальних зв'язків за рахунок її активної діяльності, активного входження в соціальне середовище

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 554
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь