пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


14.Характеристика основних понять теми»Розвиток,виховання і формування особистості.»

 

У широкому значенні виховання – це спеціально організований, цілеспрямований і керований вплив вихователя на вихованця з метою всебічного розвитку його особистості.

Виховання у вузькому значенні – це цілеспрямований вплив вихователя на розвиток мотиваційно-ціннісної сфери особистості вихованця.

Кінцевою метою виховання особистості є її підготовка до виконання комплексу ролей, необхідних для суспільного життя: громадянина, трудівника, громадського діяча, сім’янина, друга тощо.

Процес виховання – система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійнорозвиненої особистості. Головним його елементом є педагогічна взаємодія - передача (обмін) теоретичних та практичних знань (освіта) і духовних цінностей.

Самовиховання – свідома, систематична діяльність особистості спрямована на вироблення в собі бажаних позитивних рис й усунення негативних.

Перевиховання - виховний процес, спрямований на подолання негативних рис особистості, що сформувалися під впливом несприятливих умов виховання.

 

Розвиток особистості – становлення людини як соціальної істоти під впливом усіх факторів – біологічних, психологічних, екологічних, соціальних, економічних та ін.

Розвиток особистості - складний процес, який відбувається на різних рівнях: фізичному, психічному, духовному і соціальному. Соціальний розвиток особистості, її становлення як члена суспільства називають соціалізацією.

Людська особистість розвивається в анатомо-фізіологічному, психічному та соціальному напрямах.

Анатомо-фізіологічні зміни – збільшення і розвиток кісткової та м’язової систем, внутрішніх органів,нервової системи.

Психічні зміни – передусім розумовий розвиток, формування психічних рис особистості.

Соціальний розвиток – набуття соціальних якостей, необхідних для життя в суспільстві.

Близький до розвитку людини інший процес – формування особистості, в якому основним є соціальний чинник.

 

Формування особистостіпроцес соціального розвитку людини, становлення її як суб’єкта діяльності, члена суспільства, громадянина.

Відбувається цей процес завдяки засвоєння гуманітарних дисциплін, виховному впливу сім’ї, школи, суспільства, участі у громадському житті, свідомій її підготовці до самостійного дорослого життя.

 

Особистість – соціальний індивід, що який формується в результаті засвоєння людиною суспільних форм свідомості і поведінки. Тобто особистість формується під впливом життя в суспільстві, спілкування, взаємодії.

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 548
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь