пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


13.Характеристика методів науково-педагогічного дослідження.

 

Методи педагогічного дослідження - це способи вивчення педагогічних явищ, одержання наукової інформації про них з метою встановлення закономірних зв'язків, відносин і побудови наукових теорій.

У науковій літературі розрізняють загальнонаукові та конкретнонаукові методи дослідження.

До загальнонаукових відносять:

• загальнотеоретичні (абстракція, конкретизація, аналіз і синтез, індукція та дедукція, порівняння, протиставлення та ін.);

• соціологічні (анкетування, інтерв'ювання, рейтинг та ін.);

• соціально-психологічні (соціометрія, тестування, тренінг та ін.);

• математичні (ранжування, шкалування, кореляція, статистичні методи).

До конкретнонаукових відносять:

• теоретичні (аналіз літератури, архівних джерел, документації, моделювання, аналогія, прогнозування та ін.);

• емпіричні (спостереження, бесіда, педагогічний експеримент, педагогічна експедиція, консиліум та ін.).

Педагогічне спостереження – метод, в основі якого – цілеспрямоване сприйняття дослідником певних аспектів і явищ педагогічної практики. Спостереження буває безпосереднім і опосередкованим; включеним (коли дослідник стає членом групи, у якій здійснюють спостереження) і невключеним (з боку); відкритим і прихованим (інкогніто); суцільним і вибірковим.Хоча цей метод є доступним, він має недоліки, пов'язані з тим, що на результати спостереження впливають особистісні характеристики (інтереси, психічні стани) дослідника.

Бесіда – це усно-контактна форма спілкування, що застосовується з метою одержання необхідної інформації. її проводять за заздалегідь накресленим планом з переліком питань, які потрібно з'ясувати. Бесіда відбувається у вільні формі без запису відповідей співрозмовника.

Інтерв'ю передбачає виклад суджень у визначеній (заздалегідь) послідовності. Відповіді при цьому можна записувати на відеомагнітофон.

Анкетування – метод масового збору матеріалу за допомогою спеціально складених опитувальників. Від змісту анкети, форми запитань, що їх задають, умілого добору респондентів значною мірою залежить імовірність результатів дослідження. Якщо бесіду та інтерв'ю називають опитуванням «віч-на-віч», то анкетування - заочним опитуванням.

Індуктивні та дедуктивні методи – це логічні методи узагальнення отриманих емпіричним шляхом даних. Індуктивний метод потребує руху думки від окремих суджень до загального висновку, дедуктивний - від загального судження до часткового висновку.

Вивчення документів – метод аналізу інформації, зафіксованої в рукописному або друкованому тексті, на магнітній плівці, тощо. В умовах школи джерелом інформації можуть бути протоколи зборів, класні журнали, календарні і поурочні плани вчителів, конспекти, стенограми уроків, навчальні і виховні програми, статути, навчальна література, розклади занять.

Тест – це стандартизований метод, яким користуються для визначення якостей і здібностей особистості. Залежно від сфери, що підлягає діагностиці, розрізняють інтелектуальні тести, тести досягнень і спеціальних здібностей, особистісні тести, тести інтересів, мотивів, установок, цінностей тощо.

Педагогічний експеримент – науково обґрунтований дослід з перевірки гіпотези у штучно створених умовах. Експеримент - це контрольоване педагогічне спостереження, з тією різницею, що експериментатор спостерігає наслідки змін, які сам цілеспрямовано викликає у педагогічному процесі.Педагогічний експеримент вимагає обґрунтування робочої гіпотези, складання детального плану її перевірки, точної фіксації результатів, ретельного аналізу отриманих даних, формулювання остаточних висновків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 500
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь