пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Основні категорії педагогіки, їх коротка характеристика.

Основні педагогічні поняття, що виражають наукові узагальнення, прийнято називати педагогічними категоріями. До основних педагогічних категорій належать виховання, навчання, освіта, розвиток.

У педагогіці поняття «виховання» вживається в його широкому і вузькому значеннях.

У широкому значенні виховання – це спеціально організований, цілеспрямований і керований вплив вихователя на вихованця з метою всебічного розвитку його особистості. Тобто, під вихованням у даному значенні розуміють цілісний вплив педагога на розвиток усіх сторін особистості вихованця: потреб, здібностей, почуттів, поглядів, рис характеру тощо.

З психологічної точки зору структура особистості не є однорідною. Дещо умовно тут можна виділити дві сфери: мотиваційно-ціннісну (потреби, почуття, переконання, цінності, ідеали, риси характеру тощо) та інструментальну (знання, уміння, навички, здібності). Виховання у вузькому значенні – це цілеспрямований вплив вихователя на розвиток мотиваційно-ціннісної сфери особистості вихованця.

Навчання – це спеціально організована, доцільна і керована взаємодія вчителя і учнів, спрямована на розвиток інструментальної сфери особистості (знань, умінь, навичок, здібностей).

У контексті розуміння сутності процесу навчання виділяють поняття

знання – провідний елемент освіти, що є результатом процесу засвоєння в виявляються у поняттях, судженнях, умовиводах, концепціях, теоріях;

уміння – здатність свідомо виконувати певні дії, на основі сформованих знань, навичок, набутого досвіду;

навички – навчальні дії, які внаслідок багаторазового виконання набувають автоматизованого характеру.

Освіта – результат навчання, обсяг засвоєних учнем систематизованих знань, умінь, навичок, способів мислення. Освіченою прийнято вважати людину, яка опанувала певний обсяг знань і, крім того, набула звички логічно мислити. Головний критерій освіченості – системність знань і мислення, яка виявляється в тому, наскільки людина здатна самостійно відновлювати відсутні ланки в системі знань за допомогою логічних міркувань.

Розвиток особистості – становлення людини як соціальної істоти під впливом усіх факторів – біологічних, психологічних, екологічних, соціальних, економічних та ін.

Розвиток можна розглядати і як процес становлення особистості, і як результат цього процесу – деяку завершеність формування людської особистості, досягнення певного рівня зрілості.

Розвиток особистості - складний процес, який відбувається на різних рівнях: фізичному, психічному, духовному і соціальному. Соціальний розвиток особистості, її становлення як члена суспільства називають соціалізацією.

До педагогічних категорій деякі вчені відносять також такі поняття як самовиховання, перевиховання, самоосвіта та ін.

 

 

 

 


22.12.2016; 19:57
хиты: 148
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь