пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

95. Свобода і проблема подолання відчуження у суспільстві.

 

Свобода - це стан духу, це філософське поняття, що відображає невід'ємне право людини реалізувати свою людську волю. Поза свободою людина не може реалізувати багатство свого внутрішнього світу і своїх можливостей.

 Свобода - одна з незаперечних загальнолюдських цінностей, однак свобода не абсолютна. Свобода, якщо вона не співвіднесена з вимогами моральності, доцільності, інтересами суспільства і людства, легко перетворюється у вседозволеність.

Проблема свободи людини знаходиться в тісному зв'язку і з проблемою відчуження. Відчуження - категорія, що описує парадоксальність людського буття, процеси і ситуації, в яких людина стає чужою своїй власній  діяльності,
Іншими словами, відчуження - це феномен, який полягає в тому, що продукти діяльності людини починають вести самостійне життя і впливати на людину,  що створила їх. Форми відчуження різноманітні. Наприклад, що стосуються економічної сфери життя суспільства. Так, згідно з уявленнями К. Маркса, корінь зла капіталістичного суспільства лежить в процесі відчуження людини від засобів виробництва і вироблених нею продуктів праці, що породжувало експлуатацію найманого працівника підприємства власником цього підприємства. Таким чином, в масштабах суспільства відбувався процес відчуження значної частини його членів від економічного управління. Своє продовження проблема відчуження знаходила в політичній сфері, коли рядові люди не мали можливості приймати участі в політичному управлінні суспільством. Проаналізувавши ці процеси, що мають місце у суспільстві, Маркс висловив ідею знищення приватної власності.
Але як показала історія, спроба вирішити проблему відчуження через подолання її тільки в економічній і політичній сферах життя суспільства виявилася неефективною, тому що відчуження пронизує абсолютно всі суспільні сфери. Наприклад, атомна зброя, винайдена для захисту, може бути використано проти країни-винахідника з агресивними цілями.

Подолання відчуження - це шлях, яким має йти людство. Подолання, пом'якшення проблеми відчуження у сучасному світі бачиться шляхом інтенсивного особистісного розвитку як в інтелектуальному, так і духовному сенсі, а також у гармонізації діяльності людини.
 


05.06.2016; 12:40
хиты: 139
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь