пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

89. Розвиток суспільства.

Розвиток – процес довгих, накопичуваних, безповоротних змін, складних системних об’єктів в достатньо великих проміжках часу.

Суспільство - це складна система багатоманітних зв’язків і відносин між людьми, що виникають в процесі їх цілеспрямованої свідомої діяльності по виробництву засобів і забезпечення умов свого спільного життя.

Суперечності між природою і людиною, людиною і суспільством потребами та їх задоволенням є джерелом розвитку суспільства. Особистості, індивід чи людство в цілому, усвідомлюючи необхідність розвязку суперечностей є рушійними силами розвитку суспільства.

Багато мислителів вважають ,що прогрес і розвиток суспільства це одне і те ж. Але варто пам’ятати,що прогрес-це лиш компонент розвитку суспільства.

Але як визначити є прогрес,чи його нема? Відповідь на це питання може бути дуже різною. За Марксом, це історичний перехід до нової суспільно-економічної формації. Можна прогрес суспільства повязувати з науково-технічним прогресом, але в цьому випадку, з точки зору моралі-прогресу немає.

В  економічній сфері критерієм прогресу є зростанням продуктивносі праці, збільшенням відсотку ВВП на душу населення. Останнім часом,до цього списку ввійшов ще й рівень безробітності.

В політичній сфері-утвердження демократизму.

В духовній (культурно-освітній сферах) –це відсоток людей з вищою освітою на 10000 населення.


05.06.2016; 12:40
хиты: 119
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь