пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

74.Праця як основа саморозвитку людини і самоорганізації суспільства.

 

Праця – це доцільна позитивна  продуктивна свідома діяльність людей по перетворенню речей, природи і самої людини з метою задоволення своїх зростаючих потреб і забезпечення умов існування.

Праця виступає умовою розвитку самої людини.

Праця поділяється за кількома підходами:

  • Конкретна (безпосередній процес виконання певних операцій) \ абстрактна (усереднена за суспільно-необхідним робочим часом по виготовленню певної споживчої вартості при нормальних умовах)
  • Фізична \ розумова
  • Ручна \ машинна \ автоматизована

Праця виступає як засіб самоорганізації суспільства.

Значення праці в житті людини і суспільства виявляється у багатьох різноманітних її функціях. Основні з них такі.

· Праця є основним, природнім, суспільно визнаним, моральним способом задоволення всіх матеріальних і дуже багатьох духовних потреб як окремої людини, так і людства в цілому.

· Праця створює суспільне багатство, пристосовує природні умови для зручності людей, опосередковує, регулює, контролює одержання людиною природних благ.

· Праця формує спільноти людей, суспільство загалом і визначає суспільний прогрес. Праця та її результати визнаються суспільством як природна основа соціальної диференціації, вони є серцевиною всіх соціальних відносин.

· Праця та підготовка до неї стає основною рушійною силою розвитку людини. Створюючи та вдосконалюючи матеріальні й духовні блага, людина набуває знань, трудових навичок, вміння ефективно взаємодіяти з іншими людьми. Праця — це визначальна сфера соціалізації людини в суспільстві.

· В праці і завдяки праці люди пізнають як закони свого розвитку, так і закони природи. Інтелектуальна, творча праця відкриває кожній окремій людині та людству загалом шлях до свободи, включаючи свободу від природних небезпек, від хвороб, від матеріальних нестатків

 

 

 

 

 


05.06.2016; 12:40
хиты: 138
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь