пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

61. Пізнання: основа,сутність,принципи

Гносеологія досліджує умови,механізми,методи та принципи пізнання діяльності людини.

  Пізнання - це процес, в якому здійснюється пізнавальне відношення суб'єкта до об'єкта, досліджується суть і можливість пізнання людиною природи та самої себе, виявляються передумови, засоби, закономірності руху пізнання та критерії його істинності

  Пізнання здійснюється як перехід від знання до глибокого знання і складається із безлічі моментів відображ. об’єктів світу,людини. Пізнання є процесом ідеального освоєння світу,бо в цьому процесі,люди одержують,обробляють та використовують знання про світ та людину.

  Всім людям притаманне бажання до пізнання і знань.

  Пізнавальну діяльність обумовлюють праця і практика. Практика вимагає і робить можливим пізнання людини, породжує потребу у знаннях,формує здатність здобувати знання, зумовлює створення засобів для пізнання.

  Практика виступає як основа пізнання і як вихідний момент,з якого почин.пізнавальний процес.

  Практика постійно змінюється,тому пізнання має динамічний,суперечливий характер.

  Сутність пізнавального процесу – вироблення людиною відповідного пізнаваному об’єкту знання. Для орієнтації людини у світі і для перетворення речей природи і самої себе  для задоволення своїх зростаючих потреб.

   Сутність пізнання пояснюється тим,що це процес ідеального освоєння світу,бо пізнання – це процес відображення властивостей об’єктів, фіксації знань про ці властивості відповідно  у формуванні знань.

  Пізнання –це процес взаємодії об’єкта(природа,речі,суспільство,сама людина тощо)  із суб’єктом (людина,група осіб).

   У теорії пізнання є такі основні принципи:

 1)об’єктивності (об’єкти треба пізнавати такими,яким вони є. Не видавати бажане за дійсне).

 2)пізнавальності (об’єкти можна пізнавати такими,якими вони є)

 3)відображення (пізнавальний процес є по суті відображенням об’єкта,а так як об’єкт може змінюватись,то й сам пізнавальний процес може змінюватись)

 4)творча активність суб’єкта пізнання (пізнавальний процес НЕ просте дзеркальне фотографування. Він базується на тому, що творить СУБ’ЄКТ

Пізнавальні образи за походженням і сутністю поділяються на чуттєві і раціональні, які, в свою чергу, утворюють чуттєве і раціональне пізнання.


05.06.2016; 12:40
хиты: 161
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь