пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59.Суспільна та індивідуальна свідомість.

Свідомість –це одна із найважливіших категорій філ.,що означає вищу,властиву лише людині форму відображення об’єктивної дійсності і представляє собою суб’єктивну реальність,сукупність певних психічних процесів,осмислення людиною світу і свого буття. Свідомість поділяють на суспільну та індидуальну.

Суспільна свідомість є сукупністю почуттів, настроїв, різноманітних поглядів, ідей та теорій, які відображають ті чи інші сторони суспільного життя. Вона має соціальну природу, виникає із суспільної практики людей як результат їхньої виробничої, сімейно-побутової та інших видів діяльності.


Індивідуальна свідомість є відображенням у голові людини окремих сторін, рис та зв’язків зовнішнього світу, а також сукупність її почуттів, настроїв та поглядів на світ. Зміст індивідуальної свідомості залежить від індивідуальних особливостей психіки людини, тобто її природжених задатків, здібностей, схильностей; від особливостей її виховання, навчання та освіти. Індивідуальна свідомість окремих людей є перш за все індивідуальними особливостями сприймання ними різних явищ суспільного життя, тобто індивідуальні особливості їх поглядів, інтересів та ціннісних орієнтацій. Вони ж породжують особливості їх дій та поведінки. В ній проявляються особливості людського життя й діяльності у суспільстві, особистісний життєвий досвід, а також особливості характеру, темпераменту, рівень духовної культури та інші об’єктивні та суб’єктивні обставини соціального буття людини. Все назване формує неповторний духовний світ окремих людей, проявом якого є їхня індивідуальна свідомість.
 Індивідуальне свідомість являє собою свідомість особистості, формування якого відбувається за рахунок її соціалізації. Суспільна свідомість являє собою вищу форму відображення дійсності, яка не існує без суспільної взаємодії. Суспільна та індивідуальна свідомість можуть містити протиріччя і створювати конфлікт з один одним. Збагачення суспільної свідомості часто відбувається завдяки індивідуальній свідомості деяких особистостей.

Індивідуальна свідомість володіє більшою рухливістю, ніж суспільна. Разом з тим, індивідуальна свідомість зникає в момент смерті свого носія, на відміну від суспільної свідомості, яка володіє особливістю переходу з покоління в покоління.


Отже,і суспільна, й індивідуальна свідомість відображають суспільне буття людей.
 


05.06.2016; 12:40
хиты: 142
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь