пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

58.Свідомість і творчість.

Свідомість –це одна із найважливіших категорій філ.,що означає вищу,властиву лише людині форму відображення об’єктивної дійсності і представляє собою суб’єктивну реальність,сукупність певних психічних процесів,осмислення людиною світу і свого буття.

 Творчість, з філософської точки зору, це насамперед праця, завзятя, кропіткя і в той же час натхненна, потребуюча оптимальної напруги усіх фізичних і духовних сил людини. Свідомість і творчість тісно пов’язані між собою. Справжня творчість завжди дає суспільно корисний і значимий результат. У творчості розкриваються багато психічних якостей людини, виражається зміст особистості.

Істотні моменти творчості — захопленість і спрямованість. Для захопленої людини творчість є сенсом життя. Стан натхнення - інша типова для творчості риса. Натхнення характеризується  високою продуктивністю величезним підйомом і напругою сил людини.

В ідеалістичній філософії творчість розглядається як несвідомий процес, як осяяння, що нібито раптово приходить до свідомості  людини. У трактуванні ідеалістів випадковість виступає як істотний фактор творчості, як момент, що грає важливу роль у наукових відкриттях.

Людина не може охарактеризувати самого процесу творчості, процесу формування образів уяви. Ця особливість ще не говорить про те, що людина не усвідомлює того, що вона робить, на що спрямовані її творчі зусилля. Неусвідомленим є тільки протікання самого процесу, тому що увага людини цілком концентрується на об'єкті творчості.

Людина завжди контролює, оцінює творче рішенняВона задоволена чи не задоволена досягнутими результатами, а по завершенні роботи — продуктом творчої діяльності. Не менш типово і те, що продукт творчості багато разів оцінюється і переоцінюється. Наукова філософія характеризує натхнення наступними особливостями:

* стан натхнення виникає в людини, жагуче і завзято прагнучої до творчого вирішення поставленої проблеми. *стан натхнення характеризується легкістю руху думки й образів, їхньою ясністю і достатком, глибокими переживаннями;

* на фоні стану натхнення всі пізнавальні процеси протікають особливо продуктивно. Воля забезпечує дисципліну думки і дії.

Процес творчості здобуває особливості в залежності від характеру тієї області діяльності, у якій людина реалізує свої "сутнісні сили".

Отже, творчість причинно обумовлена і є вищим проявом людської свідомості, вираженням рівня його розвитку.


05.06.2016; 12:40
хиты: 135
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь