пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54 Свідомість та основні форми відображення.

Свідомість- одна з найважливіших категорій філ.., що означає вищу, властиву  лише людині форму відображення об’єктивної дійсності і представляє собою суб’єктивну реальність, сукупність певних психічний процесів, активного осмислення людиною світу і свого буття.

Поняття Свідомість означає здатність людини відтворювати в ідеальних образах об’єкти,їх взаємозв’язки і взаємодії. Є єдиною із суттєвих рис людини. С-особливий спосіб людини відноситись до світу, до об’єктів. Спосіб із знанням. Без знання свідомість би не виникла. Знання через мову допомагає співвідносити людину зі світом, об’єктами. С формується, коли формується соціальні якості людини.

С.- спільність в знанні про світ, співучасть в знанні про сам факт свого знання. С.- це я знаю, що я знаю.

С відображає не тільки те , що є , але й те чого зараз немає. С.формувалась в процесі еволюції.

С. стає суб’єктивною реальність, є активним вираженням способу відношення людини зі світом, із знанням.

Матеріальні об’єкти мають здатність відображати.

Відображення – це універсальна властивість матеріальних об’єктів відтворювати у своїх якостях особливості інших у процесі взаємодії. В. в неживій природі- просте, інформаційне, як дзеркальне. В неживій- складне, може проявлятись на різних рівнях.

Подразливіть- найпростіша форма відображення, здатність живого реагувати на зовнішні впливи.

Відчуття- вища форма, певний внутрішній стан організму, що проявляється в мобілізації сил, можливостей для відповідної дії на зовнішні впливи.

Психічна форма – здатність живих істот до орієнтаційної діяльності, створення образу, розв’язання завдань, що виникають у взаємодії з зовнішнім світом. Відображає майбутню дію на неусвідомленому рівні. Психіка включає процеси, які були усвідомлені і перейшли в психіку(автоматизовані дії).

Свідомість- найвища форма відображення.


05.06.2016; 12:40
хиты: 195
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь