пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Філософське осмислення природи і життя як передумов людського буття .


Поняття "природа" - одне з найважливіших філософських понять. Не можна усвідомити сутність багатьох фундаментальних філософських понять, наприклад суспільства, культури, духу, сутності людини та інших, не розглянувши їх у співвідношенні з природою. 
Філософська наука, яка дає змогу осмислити природу як ціле, як певну сутність і водночас цілком реальний об'єкт, має назву філософія природи, або натурфілософія. Майже в кожному навчальному виданні з філософії, зазначено, що «в історії філософської думки природа була одним із перших об'єктів осмислення».

 Філософія природи вивчає витоки навколишнього середовища, способи і рівні його існування, що задають відповідні шляхи їхнього пізнання. Важливими питаннями у цій галузі філософського знання є: виникнення життя, походження людини, особливості історичного процесу. У зв'язку зі змінами в навколишньому середовищі, спричиненими практичною діяльністю людини, до філософії природи входять також питання екологічних проблем і їхнього вирішення. Окремо слід згадати також той факт, що саме філософія природи є основою наукової картини світу, іншими словами — інтеграції і систематизації конкретно-наукових знань про природні явища.


Філософія життя  як поняття  було  вперше введене  німецьким ідеологом, мислителем Фрідріхом Ніцше.  Ніцше  вважають  засновником цього напряму у філософії ХХ століття.
Життя перш за все  інтерпретується  як цілісний  процес, первинна дійсність , в якій  результаті  диференціації  може подаватися   різноманіття  явищ, а також фактів.  У філософському напрямку категорія «життя» до кінця не є визначеною.  Специфіка самого життя , яке  стає безкінечним  може  виключати  з себе  можливість  рівного  пізнання. В результаті  з’являється антинауковість  серед представників філософії життя.  Ними відсувається  наукове знання і логічні роздуми, до числа яких входять  категорії, поняття, в тому числі і розумова діяльність, натомість  суть  життя на думку мислителів  філософії  життя  можна досягти  іншим шляхом – через інтуїцію, символізацію, ірраціональне прозріння.
 


05.06.2016; 12:40
хиты: 235
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь