пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Основні концепції розвитку.


     Розвиток-це процес довгих, накопичуваьних, безповоротних, поступових змін складних системних об*єктів в достатньо великих проміжках часу . Розвиток- це об*активний процес змін , що характеризується спрямованістю , поступовістю, суперечністю і стрибкоподібністю , що свідчить про більш високий рівень організації ступеня пристосованості  і функціональної ефективності . Розвиток  має спрямований характер - від попереднього старого стану до нового стану . Поступовість розвитку – це рух , який відбувається через поступові стадії . Суперечливість розвитку – це поєднання двох тенденцій : прогресивних і регресивних . Стрибкоподібність- перехід , « стрибки « від однієї якості до іншої якості .

Ідея розвитку появилася ще у мислителів давніх часів . З геракліта починається виникнення ідей про розвиток – « Все тече – все змінюється».
Склалися різні концепції розвитку :
- метафізична ;
- діалектична ;
Метафізики пояснювали розвиток як звичайний ріст , кількісні зміни , повторення станів. А діалектична концепція глибше пояснює розвиток .За нею розвиток базується на таких принципах :
1. Принцип послідовності ;
2. Принцип всезагального зв*язку – все в світі взаємопов*язано ;
3. Принцип єдності ;
4. Принцип причинності , детермінізму - кожна зміна має свою причину;


05.06.2016; 12:40
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь