пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Екзистенціальна філософія

Екзистенціалізм – суб’єктивістське вчення, в якому вихідні значення сущого (що таке річ, просторовість, часовість, людина…) виводиться з існування (екзистенції) людини.

 Один з провідних напрямів зах європ 20ст. умовна дата його появи – вихід праці М. Гайдеггера «Буття і Час». Це духовний спадок ірраціоналістів Керкегора і Ніцше. Гайдеггер, Камю намагались ровзязати проблему буття людини у світі, не вдаючись до ідеї бога, тоді як Ясперс і Марсель розглядали цю проблему в органічному зв’язку з богом. Головною темою їх дослідження є існування людини, яке на їх думку, є джерелом всього сущого. Вони пропонують онтологічний підхід всупереч гносеологічному, суть якого полягає в тому, що людське існування інтимне, емоційне, пов’язане з буттям світу.Питання сутності людини вивчалось в межових ситуаціях (смерть, війни, хвороби). За Жан-Поль Сартром люди серед речей втрачають свою унікальність, уподібнюються буттю речей, їх сутність виявляється в свободі вибору, адже людина вибирає те, чим за сумісністю є сама. За Камю суть проявляється тоді, коли людина об’єднана з іншими і виступає проти загального існуючого зла (людина, що протестує). М. Бердяй вважав що в 20 ст до людини треба підходити по-іншому, ніж раніше. Для людини 20ст характерне відчуження, люди одинокі і покинуті – в цьому і є сутність людини.  Риси екзистенції:

1.     позбавлена субстанційного, предметного характеру

2.     вона є трансценденцією («буття в світі», не в собі, а поза собою)

3.     екз – це постійна можливість бути іншим

4.     кожна екз унікальна і неповторна

5.     екз не може бути об’єктивною («живе» я – це я, що здійснює рефлексію, уникає обіймів поняття).

Екзистенціалість вважали розвиток науки і техніки. Модернізацію небезпечною для людини, де вона втратить себе і свободу, виходом з цього бачили в зміні настанови на світ, в духовній переорієнтації людини.


05.06.2016; 12:40
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь