пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14.Філософські ідеї мислителів-просвітників

Просвітництво об'єднало всіх прогресивно мислячих представників "третього стану": юристів, філософів, буржуазію, природознавців. Просвітники критикували феодальний лад та його культуру, вимагали встановлення нових, прогресивних суспільних порядків, виступали на захист народних мас, за їх право на освіту і культуру. Вони вірили в людину, в її розум і високе покликання. У цьому просвітники продовжували гуманістичні традиції Відродження.

Представник

Ідея

Б. Паскаль

У своїй праці "Думки "змальовує вражаючу картину людського становища у світі : на тлі космічнихмасштабів людина перетворюється на непомітну порошину, але, якщо рухатися углиб матерії, людина є велетнем порівняноз нескінченно малими величинами.

 

Ш. Монтеск’є

У природі й суспільстві існує всезагальна закономірність .

 

Вольтер

.Не допускав критики приватної власності; був противником егалітаризму(Егалітаризм — концепція, що пропонує створення суспільства з рівними можливостями з управління і доступу до матеріальних благ всім його членам) на чолі держави повинен стояти освічений правитель, який керує у межах конституційної монархії; царство розуму або свободи запанує лише тоді, коли в суспільстві діятимуть "розумні закони", гарантом яких є держава; аціонально побудоване суспільство -це таке, що дає людині свободу слова, передбачає єдність "Я" і суспільного інтересу.

Ж.-Ж. Руссо

 

Вважав,що природним станом людини були первісні суспільні форми життя, коли на підставі розуму люди об'єднувалися

у певні рівноправні спільноти . Він був противником приватної власності, бо вважав, що вона порушує рівноправ’я людей. Щоб усунути конфлікти між багатими і бідними потрібно, щоб у кожної людини була рівна частка власності.

Й. Гердер

Він стверджував, що людиною керує не тільки розум, а й відчуття.Світ для Й.Г.Гердера постає як поступовий процес формування Землі й людини. Цим Й.Г.Гердер протистоїть релігійному поясненню світу.

 


05.06.2016; 12:40
хиты: 199
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь