пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. Філософська думка у стародавніх Індії та Китаю.

У Давній Індії міфи складались тисячоліттями. Певні філософські ідеї містяться у книгах «Веди», до яких входять міфи, гімни, заклинання, а також певні тлумачення давніх світоглядних уявлень(моральні ідеї, осмислення становища людини у світі, пояснення природи через людське «Я»). У текстах «Упанішади» : принцип жертвоприношення,адже є сили природи, які треба задобрити .

Появились мислителі, які переосмислювали книги «Веди».  Тому виникло 6 ортодоксальних шкіл:

*веданта        *вайшешіка     *йога    *міманса      *ньяя     *санкх’я
Неортодоксальні – міфи переосмислювались за допомогою розуму:
*джайнізм     *буддизм       *чарвака-локаята

Веданта– справжній світ можна збагнути тільки через медитацію(зосередження). Видимий світ – ілюзія, це тільки видимість. Незмінним, вищим є брахма. Людська душа атман може з’єднатись з          брахмою, а для цього треба вести відповідний спосіб життя.

Йога – філософське вчення. Є абсолютна істота ішвара, що допомагає людині подолати мінливість життя. Завдяки правильному думанню, фізичним вправам можна досягти досконалості.

Джайнізм. Карма- доля, шлях людини. Карми є добрі та злі. Добрі допомагають утриматись в круговороті життя. Карма карає(жуша може перетворитись на тварину). Можна перемогти круговорот життя. Проголошується самозречення і ненасильство. Джайнізм став релігією.

Буддизм. Будда(«просвітлений, пробуджений3) висловив подібні ідеї. Цей світ мінливий, він заважає людині досягти досконалості. Тож треба знати 4 істини:
-життя повне страждань
-причиною страждань є жадання, які приводять до переродження
-усунувши причину можна уникнути страждань
-для цього 8 правил, які допомагають дійти до нірвани

Чарвака-локаята. Людина розглядається з матеріалістичної позиції. Лок (людина) складається з 4 елементів: води, вогню, землі, повітря. Вони поєднані між собою і утворюють тіло. Окремої душі немає. Гине тіло –гине і душа.

У Давньому Китаї, так само як в Індії, філософія виникла з міфів.(«П’ятикнижжя»: все на світі є результатом взаємодії двох протилежних початків буття – Інь(темний, вологий,непостійний, жіночий початок буття) і Ян(світлий, сухий, активний, чоловічий) «Книга гір і морів»:все походить від неба, воно все визначає, «Книга перемін»).
 

Школи Китаю: конфуціанство, моїзм, даосизм
Конфуціанство  заснував в 6 ст. до н. е. в Китаї Кун-Фу-цзи(Конфуцій)6 все походить від неба, але ми повинні думати про відносини між людьми. Принцип жень – людяність, він виражається зокрема в сяо- синівській повазі та у виконанні ритуалів. Люди мають керуватися етичним принципом: «не бажай іншому того, чого не хочеш собі»

Моїзм. Засновник Мо Цзи. Можливо, доля і визначена наперед, але треба керуватись людською нормою – «всезагальна любов»

Даосизм. Засновник Лао Цзи. Дао – основа всього, матір всього сущого. Дао – досконале, воно визначає шлях, долю всього, а люди мають дотримуватись цього шляху.
природа – як скляна посудина, її можна розбити, отже треба жити в згоді з природою.


05.06.2016; 12:40
хиты: 197
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь