пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Філософія як основа світогляду


Світогляд – це суперечлива єдність знань про світ і пошуку його смислу, єдність світовідчуття і світорозуміння, переконання і сумніву, віри і розумного обґрунтування, загально значимого і особистого досвіду, практичних дій та їх теоретичне осмислення. За рівнями він буває стихійно-повсякденним та теоретичним.  Філософія пов’язана саме з теоретичним рівнем світогляду.
Філософія, яка виробляє свої погляди через категорії, виступає теоретичною основою світогляду. Світогляд в даному випадку має ширше поняття, ніж філософія.
Світогляд первісної людини виражався у формі міфу(давнього. Мітос). Мітос – це спосіб через який люди хотіли поєднатися з природою. Згодом на зміну міфу і міфологічній свідомості приходить релігія та філософія.  Міфічне – це одухотворення сил природи, а релігія-віра в надприродну силу. Виникає філософія – як пошук відповідей, знань з позиції розуму.
Вона постає певним видом світогляду, фігурує як світогляд певного рівня. Хоча всі люди мають світогляд, не всі прилучені до філософії, не кожен виходить на рівень філософії у своїх світоглядних орієнтуваннях. Цей рівень – теоретичний. Теорія аналізує певні явища через поняття, чітко визначені терміни. Поняття-це форма думки, в якій виражаються суттєві сторони пізнавального об’єкта. Категорії – це найзагальніші поняття, що відображають  найсуттєвіші властивості об’єктів. Філософія намагається освоювати світ через категорії. Саме тому вона виступає ТЕОРЕТИЧНОЮ основою світогляду.
З іншого боку, світогляд також постає духовним грунтом для виникнення та розвитку філософії, і філософія не вигадує свої проблеми, вона бкре їх з життя, із світоглядних уявлень людини, проте підносить їх на вищий рівень осмислення, вираження та розв’язання.

05.06.2016; 12:40
хиты: 140
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь