пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

68. Перший та другий Універсали Центральної Ради. Відносини Центральної Ради з Тимчасовим Урядом.

 

Відносини між Центральною Радою і Тимчасовим урядом Росії  не складалися з самого початку. Направлена до Петрограду 25 травня 1917 р. делегація в складі 10 чоловік на чолі з В. Винниченком звернулася до голови уряду з проханням, в якому ставилися питання про автономію України, про участь у мирній конференції тощо.Але все завершилося безрезультатно для української делегації.

Категорична відмова Тимчасового уряду щодо автономії вплинула на позицію ЦР. Про свою рішучість вона висловилась у Першому універсалі, ухваленому 10 (23) червня 1917 р. Оскільки він проголошував автономію України, був підтриманий майже всім укр населенням.  

Після проголошення Першого універсалу ЦР приступила до створення першого уряду автономії України під назвою Генерального секретаріату, головою якого став В. Винниченко. Уряд складався з голови і сімох генеральних секретарів X. Барановського, С. Єфремова, С. Петлюри, Б. Мортоса , В. Садовського, І. Стешенка, М. Стасюка. І хоча в українському політичному житті домінували есери, у складі першого уряду Центральної Ради переважали соціал-демократи.

Проголошення універсалу занепокоїло Тимчасовий уряд, і 28 червня 1917 р. до Києва для офіційних переговорів приїхали міністри Тимчасового уряду О. Керенський, М. Терещенко, І. Церителі. ЦР на переговори делегувала відповідно М. Грушевського, В. Винниченка та С. Петлюру. Під час переговорів міністри заявили, що вони з розумінням ставляться до боротьби українського народу за свої права, однак запровадження автономії України потребує узгодження з Установчими зборами Росії.

Після дводенних переговорів було досягнуто компромісу: Тимчасовий уряд Росії визнавав УЦР як легальне представництво українського народу з умовою, що до її складу ввійдуть представники національних меншин. За ЦР визнавалося право виробити національно-політичний статус України і підготувати проект усіх законів, які будуть затверджені Установчими зборами Росії.


Члени Центральної Ради 3 липня отримали Постанову Тимчасового уряду про затвердження Генерального Секретаріату. Після її оголошення згідно з попередньою домовленістю було ухвалено Другий універсал(16 липня) – 30% місць для нацменшин в ЦР,вона зобов’язувалась підтримувати Пертоградський уряд,а той- визнати автономію ,але УЦР не мала самостійно приймати ніяких рішень.
 

Отже, компроміс з Тимчасовим урядом у політичному відношенні був кроком назад. Центральна Рада не використала цього сприятливого моменту, щоб закріпити свою владу на українських землях і залишилися підпорядкованою Російській імперії.


18.06.2015; 17:43
хиты: 130
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь