пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

67. Виникнення та конституювання Української Центральної Ради.

 

Події в Петрограді прискорили початок Української національно-демократичної революції3—4 березня 1917 р. в Києві було сформовано ще один центр влади, який став носієм ідеї національного відродження України, — УЦР.Ініціаторами створення ЦР були лідери Товариства українських поступовців (в червні 1917 р. воно було реорганізовано в Українську партію соціалістів-федералістів), українських соціал-демократів і соціалістів-революціонерів. Центральна Рада, яка до квітня 1917 р. фактично була громадською організацією, повідомила телеграмою Тимчасовий уряд про своє створення, висловивши при цьому сподівання на те, що «у вільній Росії задоволено буде всі законні права українського народу».
 

Лідерами ЦР стали М. Грушевський (Голова), В. Винниченко, С Єфремов, С Петлюра, М. Порш. На сторінках відновленої у 1917р. газети «Нова Рада» М. Грушевський висунув головний лозунг національно-визвольного руху на тогочасному етапі — побудова на демократичних засадах національно-територіальної автономії України в Російській федеративній республіці.

Одночасно з Центральною Радою виникли Українські народні ради в Петрограді  і Москві. Вони координували свої дії з Центральною Радою. З ініціативи Петроградської УHP її виконком проводив переговори з Тимчасовим урядом про призначення на державні посади в Україні українців, про повернення із заслання А. Шептицького — митрополита греко-католицької церкви та ін.
 

Для об'єднання національно-визвольних сил України, остаточного визначення політичної програми Центральної Ради і завершення її організації  6—8 квітня 1917 р. було проведено Український національний з'їзд,який визнав верховну владу Тимчасового уряду і майбутніх Всеросійських Установчих Зборів.Новий склад Центральної Ради(своєрідного парламенту) було обрано у складі 118 членів.Головою Центральної Ради знову обрано М. Грушевського,а його заступниками — В. Винни- ченка та С. Єфремова.
 

Роботою Українського з'їзду закінчився перший етап Української революції і почався другий — етап наростання революційного руху в Україні.

І Всеукраїнський військовий з'їзд (5—8 травня 1917 р.) проходив в атмосфері піднесення, викликаного рішенням центрального уряду,що визнав ЦР «єдиним компетентним органом, покликаним вирішувати справи, що стосуються всієї України. З'їзд обрав Генеральний військовий комітет при Центральній Раді, який за погоджен ням з російським Генштабом мав проводити українізацію армії. До його складу увійшли В. Винниченко, М. Міхновський, С. Петлюра (голова) та ін.
 

І Всеукраїнський селянський з'їзд відкрився в Києві 28 травня 1917 р. Він ухвалив доручити УЦР разом із Радою селянських депутатів негайно виробити проект поло ження про автономію України і про федеративно-демократичний устрій Російської республіки.
Ці та інші з'їзди і конференції схвалили рішення національного конгресу і наполягали на проведенні переговорів між Центральною Радою і Тимчасовим урядом про правове визнання автономії України. Таким чином, в Україні набирав силу національно-визвольний рух, ширилася неадекватна російській Українська демократична революція, за своїм змістом національна та соціально-економічна.

 


18.06.2015; 17:43
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь