пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

66. Події Лютневої революції в Україні.

 

Кінець лютого 1917 р. став для російського царизму фатальним. Стихійна хвиля народного невдоволення переросла в революцію. Самодержавство впало, Микола II зрікся влади і в країні встановився республіканський лад.                                                                                                                   

 

Причини Лютневої революції в Україні насамперед були пов’язані з її соціально-економічним розвитком в роки Першої світової війни. У 1915р. з’явилися перші ознаки економічної кризи, що призвели до масового безробіття, 9 січня 1917р. відбулися перші робітничі страйки. Все це  і стало передумовою для здійснення революції. Оскільки уряд був нездатний знайти вихід із революційної ситуації, почав готуватися державний переворот. Першим кроком на його шляху стало вбивство Распутіна, а приводом став жіночий страйк 23 лютого 1917р. Згодом  повстанці утворили Петроградську раду робітників і солдатських депутатів на чолі з Л.Троцьким.

 

Основними завданнями революції були:

1) повалення самодержавста і проголошення демократичної  республіки;

2) встановлення 8-годинного робочого дня і відновлення діяльністі профспілок;

3) вирішення національного питання.

   

Перемога революції сприяла створенню нової політичної ситуації та суспільної атмосфери.Після Лютневої революції влада формально перебувала в руках Тимчасового уряду.Широка демократизація суспільства зумовили на перших порах популярність нового уряду серед місцевих органів влади, проте небажання Тимчасового уряду йти на радикальні суспільні зміни до скликання Установчих зборів зумовили падіння авторитету та впливовості всієї вертикалі владних структур, кризу влади.

 
 

 

Майже одразу після Лютневої революції питання про самовизначення України опинилося в епіцентрі політичної боротьби. Незважаючи на суттєві розходження у вирішенні соціально-економічних питань, кадети та есеро-меншовицький блок сходилися в поглядах на розв'язання національного питання. Ці політичні сили визнавали за Україною тільки право на національно-культурну автономію. Таке вирішення українського питання вже на початку 1917 р. зумовило появу в Україні ще одного альтернативного центру влади — Центральної Ради — громадсько-політичного об'єднання, що утворилося 4 березня 1917 р.

 

Отже, безпосередніми наслідками Лютневої революції 1917 р. для України були посилення політичної боротьби; вихід на політичну арену широких народних мас; зростання ролі політичних партій;паралельна поява конкуруючих владних структур Тимчасового уряду і Рад та Центральної Ради, у роботі якої надавалася перевага вирішенню питань національного розвитку.

 


18.06.2015; 17:43
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь