пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Доля ЗС під час Полт. битви та після неї. Кость Гордієнко. Олешківська Січ.

ЗС відіграла дуже важливу роль у Полт битві, адже шведи та Мазепа, які надіялись на доп від своїх союзників – татар, турків та поляків так і не отримали від них військ допомоги. Але в цей складний період до них приєднався Кость Гордієнко з 8-тисячним загоном козаків. Це був отаман Чортомлицької Січі, він був досвідченим воїном, 12 разів обирався кошовим отаманом, відверто виступав проти моск гніту, відкрито відстоював права і вольності Війська Запор перед Петром I, чим заслужив довіру і повагу запорожців. Після поразки у Полт битві він відступив разом з Карлом 12 та Мазепою до Бендер. Там після смерті Мазепи він допомагав новообраному гетьману Пилипу Орлику у ств 1-ої К.
        Зрозуміло, що царський уряд не міг залишити без уваги виступ запорожців на боці шведів, і тому після Пол  битви, царський уряд направив на Січ військо під проводом полковника П. Яковлєва. Прямуючи на Січ, війська нищили козацькі містечка й села. Оборону Січі очолив наказний отаман Яким Богуш, який наказав козакам відкопатися від берега, після чого в прокопаний рів потрапили води Чортомлика, а сама Січ опинилася на острові.
Після довгих боїв Січ була захоплена,  усіх полонених було страчено. 26 червня 1709 року московський цар Петро видав грамоту-звернення до укр народу, де було сказано: «Віддавна відомо про постійні свавілля й непослух мінливих і непокірних запорожців. Як бунтівники й непослушники, вони підлягають знищенню і заслужили страти».

 

Після знищення Чортомлицької Січі у козаків виникла потреба у новій  військовій базі і тому у 1711р. була збудована Олешківська Січ, землі під Січ були надані ханом Девлет-Гіреєм ІІ на прохання кошового отамана Костя Гордієнка. Спершу територія Олешківської Січі була незначною, з 1712, після поразки Росії у війні з Туреччиною, запорозькі володіння поширилися на північ до річок Орель та Самара. Кошовим отаманом Олешківської Січі було обрано  Костя Гордієнка. У травні 1728 року в Олешківській Січі виникло повстання. Козаки скинули кошового отамана Костя Гордієнка й рушили вверх по Дніпру. Олешківська Січ проіснувала до 1734 р, коли козаки переселилися з турецьких володінь в укр землі і заснували Нову Січ.


18.06.2015; 18:08
хиты: 150
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь