пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Формування і розвиток первіснообщинного ладу на території України.

Найдавніша епоха в історії людства визначається як кам’яний вік. Він поділяється на три періоди:  палеоліт (від 1 млн р. до X тис. до н.е.), мезоліт (IX-VI тис. до н.е.) і неоліт (VI-IV тис. до н.е.). основними знаряддями праці були вироби з каменю, які поступово вдосконалювалися. За допомогою тертя люди навчилися добувати вогонь.

Найдавніші стоянки людей на території України знайдені археологами поблизу м. Амвросіївка Донецької обл..

Першою суспільною організацією людей було первісне стадо, потім на зміну йому-близько 40 тис. років тому— прийшла матріархальна родова община

‘Близько 40 тис. років до н.е. з’являється людина сучасного фізичного типу-«людина розумна» .

У цей же час виникають перші форми світогляду у вигляді релігійних вірувань: анімізму (віра в те, що живі і неживі предмети мають душу); тотемізму (віра в походження людей від єдиного предка – тварини чи птиці); магії (чаклування); фетишизму (віра в надприродні властивості предметів).

У період мезоліту відбулися суттєві зміни в озброєнні людини: з’явилися лук і стріли, і зі знарядь праці було винайдено сокиру, долото, гачки для рибальства, сіть, човни, видовбані з дерева. Почалося приручення диких тварин: спочатку-собаки, потім-свині.

У період неоліту відбулася так звана «неолітична революція»-перехід від присвоюючих форм господарства до відтворюючих. Тепер люди розвивали скотарство і землеробство. Наслідком неолітичної революції стало помітне покращення умов життя, збільшення харчових запасів, тривалості життя (до 30-32 років).

Надлишки продуктів сприяли відокремленню парної сім’ї, оскільки вже можна було прожити не лише за допомогою колективного господарювання, але й сімейного.
        Мідно-кам’яний вік, коли, почали виробляти знаряддя з міді (І-ІІ тис. до н.е.). На території України в цей час проживали племена, культура яких відома під назвою «трипільської». Урожай збирали серпами з крем’яними лезами. Трипільці застосовували механічний предмет-свердло. На зміну енеоліту прийшов бронзовий1 вік (II тис. до н.е.) Відбувається перший великий суспільний поділ праці-відокремлення скотарства від землеробства. на зміну матріархату приходить патріархат, оскільки чоловіки починають відігравати більшу роль у металургії та скотарстві. Рід  складається з ряду сімей, споріднених по батьківській лінії. Родові общини об’єднувалися в племена. На чолі племен’ стояли ради родових вождів-старійшин. Для розв’язання найважливіших питань скликалися збори всього племені.

Поступово первісне суспільство вступає у період розкладу. Зявляється майнова і станова* нерівність, з’являється приватна власність.  На зміну родовій общині кровних родичів приходить сусідська (територіальна). великого суспільного поділу праці-ремесло відділяється від землеробства і стає самостійною галуззю. Формується цивілізоване суспільство, яке характеризується існуванням спільнот людей із певною ієрархією, суспільним поділом праці в різних галузях, наявністю знарядь праці певної досконалості, виникненням світогляду, певної культури (розвиток мови і початків писемності), появою приватної власності.

                            


18.06.2015; 17:43
хиты: 174
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь