пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65. ОСНОВНІ ПРАВИЛА СКЛАДАННЯ І ВЕРСТАННЯ ТЕКСТУ

Розпочинаючи розробляти проект оформи видання, обов'язково визначають види текстів та текстових елементів, які підлягають відтворенню в оригіналі видання. Відповідно до художнього задуму для кожного виду тексту задають такі параметри: формат складовини; гарнітуру шрифту;розмір шрифту; накреслину шрифту; вирівнювання рядків; інтерліньяж; розмір абзацного відступу.

Основні етапи готування текстових оригіналів до верстання виконують відповідно до розподілу функцій складання та верстання. До функцій складання відносять: дотримування правил правопису; визначання міжсимвольних проміжків; змінювання кегля та накреслини шрифту; » вставляння додаткових символів; застосовування правил складання; автоматичне переношення слів за складами; визначання розміру абзацного відступу; дотримування відбивок; оформлювання заголовків; оформлювання основного та додаткового текстів; формування текстової сторінки.

До функцій верстання відносять: задавання параметрів формування символів; регулювання міжсимвольних проміжків із застосовуванням кернінгу та тренінгу;регулювання ширини символів;регулювання прогалків (міжслівних проміжків) залежно від формат' рядка; автоматичне виформатовування рядків тексту; задавання зони переногаення;задавання параметрів форматування абзаців;задавання параметрів сторінки;верстання за модульною сіткою або шаблоном сторінки.

Готуючись до верстання, для усіх символів можна використати такі атрибути форматування: вибирання гарнітури шрифту;  визначання кегля шрифту; задавання інтерліньяжу; змінювання ширини символів по горизонталі без зміни їхньої висоти; змінювання накреслини шрифту; зміщування базової лінії для розміщування індексів; застосовування кернінгу для регулювання проміжків між заданими парами
символів, зокрема нестандартних проміжків, менших від півкегля, з точністю до
0,5 п.; визначання формату складовини; визначання розміру абзацного відступу; вирівнювання рядків текстової сторінки.

Технологія верстання сторінок. Верстанням називають процес формування сторінок  видання за визначеними розмірами з тексту, ілюстрацій та інших його елементів. Тому залежно від виду видання розрізняють верстання книжкове, журнальне, газетне.

Для верстання кожного виду видання характерними є специфічні особливості та правила, якими керуються, виконуючи цю технологічну операцію. Верстальник керується в роботі видавничим текстовим оригіналом з розмітками, виконаними технічним редактором, або оригіналом-макетом, виготовленим видавництвом до передання замови друкарні. Щоб полегшити процес верстання, спочатку, як пра­вило, виконують допоміжну технологічну операцію, яку називають комплектуванням, або підбиранням файлів гранок. Під час комплектування гранки підбирають у порядку розташунку іх в оригіналі, причому всі частини складовини -заголовки, таблиці, формули, посилки, додатковий текст розставляють на свої місця.

Залежно від основних елементів, з яких монтують сторінки книжкового видання, розрізняють верстання: текстове (суцільний текст); змішане (текст із таблицями, формулами, посилками тощо); поілюстроване (текст з ілюстраційним матеріалом). Під час верстання сторінки з гранок складовини відокремлюють певну кількість рядків, що вміщуються у заданий формат сторінки тексту, а далі верстають колонцифру, а якщо передбачено, то й колонтитул. Окрім основного тексту, в сторінку входять додатковий текст, заголовки тощо.

Колонцифра - порядковий номер сторінки у виданні. Це необхідний для читача елемент оформи видання. Колонцифра може бути заверстана знизу або вгорі сторінки, по центру, внутрішньому або зовнішньому березі, на середині останнього.

Колонтитул - додатковий в оформленні елемент видання - назва розділу, параграфа, окремого твору у збірнику, розміщувана у верхній або нижній частині сторінки в межах формату складовини і займає один рядок. Часто колонтитул доповнюють колонцифрою.


21.06.2015; 18:38
хиты: 142
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь