пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

63. ШРИФ ВИДАННЯ. ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ШРИФТ». СУЧАСНІ КИРИЛИЧНІ ШРИФТИ. ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ.

Шрифт — це: 1)Повний комплект друкарських літер певного типу й рисунку, необхідний для набору якого-небудь тексту; сукупність металевих рельєфних літер, цифр, розділових знаків у друкарській машинці; 2)Комп'ютерний файл, що містить в собі всі параметри, необхідні для відтворення на екрані чи цифрових друкарських машинах текстів; 3)Графічна форма літер при писанні, характер малюнка написаних літер, накреслення букв та знаків, що складають єдину композиційну та стилістичну систему.

Шрифти створюються художниками та граверами згідно з: вибраним задумом; вимогами єдності стилю та графічної композиції; конкретними змістовними та художньо-декоративними задачами.

Шрифти характеризуються: гарнітурою: об'єднанням різних за кеглем та нарисом, але однаковим за характером накреслення шрифтів; нахилом: прямий (regular),похилий(oblique),курсив(italic); насиченістю: контурний, світлий (light), ужирений, напівжирний (semibold), жирний (bold), наджирний (black); шириною: надвузький, вузький (condensed), нормальний (normal), широкий (extended), надширокий; ілюміновкою: оконтурений, відтінений, штриховий, орнаментований, негативний, кольоровий; розміром (кеглем) в пунктах (1 пункт = 1/72 дюйма).

Шрифти деяких розмірів мають свої історичні назви: брильянт — 3 пункти Дідо, діамант (4), перл (5), нонпарель (6), міньйон (7), петит (8), борґес (9), корпус (10), цицеро (12), мітель (14), терція (16), парангон (18), текст (20), подвійний цицеро (24), малий канон (36), канон (42), великий канон (48). Назви виникли задовго до появи сучасних стандартів, тому збіг їхнього розміру зі значенням в пунктах приблизний.

Одним з найдавніших шрифтів є шрифт Баскервіль, розроблений Джоном Баскервілем в середині XVIII століття.

Класифікація друкарських шрифтів (відповідно до ГОСТ 3489.1-71)

·         Група рублених шрифтів. До цієї групи належать шрифти, що не мають засічок.

·         Група шрифтів з ледь помітними засічками — це гарнітури з дещо потовщеними кінцями вертикальних штрихів.

·         Група медієвальних шрифтів — гарнітури з помірною контрастністю штрихів, з засічками у вигляді плавного потовщення кінців основних штрихів, що наближаються за своєю формою до трикутника, переважно з похилими осями круглих літер.

·         Група звичайних шрифтів — гарнітури з контрастними штрихами, з довгими тонкими засічками, що сполучаються з основними штрихами під прямим кутом, інколи з легким заокругленням, округлі літери з вертикальними осями.

·         Група брускових шрифтів — гарнітури з неконтрастними або малоконтрастними штрихами з довгими засічками, що сполучаються з основними штрихами під прямим кутом або з легким закругленням.

·         Група нових малоконтрастних шрифтів — гарнітури, що мають малоконтрастні штрихи з довгими засічками, переважно з закругленими кінцями, які сполучаються з основними штрихами під прямим кутом або з легким закругленням.

·         Група додаткових шрифтів, до цієї групи належать такі шрифти, побудова та характер малюнків яких дуже відрізняється від шрифтів шести основних груп.

 


21.06.2015; 18:38
хиты: 131
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь