пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

62. ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ ВИДАННЯ. ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИДАНЬ. ОСОБЛИВОСТІ ШРИФТОВОГО ОФОРМЛЕННЯ ВИДАНЬ, РОЗРАХОВАНИХ НА ДІТЕЙ (ДО 10 РОКІВ, 11-17 РОКІВ)

Видання, залежно від вікової категорії читачів, розподіляють на чотири групи:перша група - видання для дiтей дошкiльного вiку (до 6-ти рокiв);друга група - видання для дiтей молодшого шкiльного вiку (6-10 рокiв включно);третя група - видання для дiтей середнього шкiльного вiку (11-14 рокiв включно); четверта група - видання для дiтей старшого шкiльного вiку, пiдлiткiв (15-18 рокiв включно).видання для абітурієнтів слід відносити до четвертої вікової групи. Для друкування основного тексту на кольоровому, сірому фоні та на ділянках багатоколірних iлюстрацiй потрібно застосовувати таке шрифтове оформлення видання (з урахуванням вимог п.4.1.4):- рублені шрифти широкого світлого прямого накреслення з місткістю не більше 5 знаків у рядку;- кегель шрифту не менше 20 пунктів для обсягу тексту більше 200 знаків; кегель шрифту не менше 16 пунктів для обсягу тексту до 200 знаків- збiльшеня iнтерлiньяжу (не менше, ніж на 4 пункти);

ДЛЯ ПЕРШОЇ ГРУПИ: 4.2.3. Для основного тексту видання, що випускається з застосуванням шрифтiв на латинській графiчній основі, потрібно застосовувати шрифт кеглем не менше 16 пунктiв, відповідно до вимог, викладених у таблицi 1 та п. 4.2.1.4.2.4. Забороняється друкувати основний текст: виворітним шрифтом; кольоровими фарбами (окрім виокремленого тексту). Слід застосувати шрифти напiвжирного накреслення кеглем, не меншим від кеглю шрифту основного тексту. Дозволяється застосування рисованих шрифтiв кеглем не менше 20 пунктiв зі збiльшенням iнтерлiньяжу на 6 пунктiв. . Для друкування виокремленого тексту кольоровими фарбами потрiбно застосовувати кегель шрифту не менше кегля шрифту основного тексту. Не дозволяється друкувати виокремлений текст кольоровими фарбами на кольоровому фонi, багатоколiрних iлюстрацiях i друкувати виворотним шрифтом.

ДЛЯ ДРУГОЇ ГРУПИ: для друкування основного тексту на кольоровому, сірому фонi чи на ділянках багатоколiрних iлюстрацiй потрiбно застосовувати таке шрифтове оформлення видання: рубленi шрифти широкого свiтлого прямого накреслення місткiстю не бiльше 6, 4 знакiв;- кегль шрифту не менше 16 пунктiв;- збiльшення iнтерлiньяжу не менше ніж на 4 пункти;- довжина рядку вiд 4 до 9 квадратів (81-167 мм).4.3.3. Для основного тексту видання, що випускається із застосуванням шрифтiв на латинській графiчній основі, повинно бути застосовано шрифт кеглем не менше 14 пунктiв, для учнів 3-4 класів - не менше 12 пунктів відповідно до вимог викладених у таблицi 2. та п. 4.3.1.4.3.4. Забороняється для основного тексту використовувати:- виворітний шрифт;- кольоровi фарби;- багатошпальтовий набiр (окрiм вiршiв та науково-популярних видань). Дозволяється застосування шрифтiв напiвжирного та курсивного накреслення кеглем не менше кегля шрифту основного тексту. У разі застосування рисованих шрифтiв кегль шрифту повинен бути не менше 16 пунктiв зі збiльшенням iнтерлiньяжу не менше нiж на 4 пункти.Для друкування виокремленого тексту кольоровими фарбами потрiбно застосовувати шрифт кеглем не менше кегля шрифту основного тексту. В усьому обсязі видання для основного, додаткового та виокремленого тексту (окрім заголовків) дозволяється застосовувати не більше чотирьох гарнітур або чотирьох накреслень однієї гарнітури. Для виокремленого тексту дозволяється використання не більше трьох кольорових фарб (синя, червона, чорна).4.3.10. Для текстівок рекомендовано застосовувати шрифти кеглем не менше 12 пунктiв i розміщувати їх вiд краю iлюстрацiї на вiдстанi не менше 16 пунктiв (4 мм). 4.3.13. Для шрифтового оформлення тексту Букварів дозволяється використання рублених шрифтів нормального, прямого напівжирного або жирного накреслення кеглем не менше 18 пунктів. Для зображення окремих букв у букварній частині Букварів дозволяється використання рублених шрифтів прямого напівжирного або жирного накреслення кеглем не менше 36 пунктів. Текст Букваря повинен бути складений шрифтом однієї гарнітури

ДЛЯ ТРЕТЬОЇ ГРУПИ: Для друкування основного тексту на кольоровому, сірому фоні, багатоколірних iлюстрацiях потрібно застосовувати кегль шрифту не менше 12 пунктів. 4.3. Забороняється для основного тексту застосовувати:- виворітний шрифт;кольоровi фарби;- багатошпальтовий набiр (окрiм вiршiв і науково-популярних видань). Текст у науково-популярних виданнях iлюстративністю не менше 30% допускається розміщувати на двох шпальтах тiльки у такому шрифтовому оформленнi:- малоконтрастнi шрифти з широким свiтлим прямим накресленням вічка з місткiстю не бiльш 9, 5 знакiв;- кегель шрифту не менше 10 пунктiв;- збiльшення iнтерлiньяжу не менше нiж на 2 пункти;довжина рядка не менше 4 квадратiв (72 мм);- вiдстань мiж шпальтами не менше 9 мм. Обсяг додаткового тексту на сторінці має бути не бiльше 1000 знакiв безперервного читання. Шрифтове оформлення додаткового та виокремленого тексту повинно вiдповiдати вимогам, викладеним у таблицi 3 та п.4.4.2. Дозволяється зменшення довжини рядка до 3 квадратiв (63 мм) та застосування шрифтiв з напiвжирним та курсивним накресленням вічка та кольорових фарб. При друкуванні чорною фарбою дозволяється подавати додатковий текст без збільшення iнтерлiньяжу.4.4.6. Для додаткового та виокремленого тексту забороняється застосовувати кольорові фарби на кольоровому чи сiрому фонi, кольорові фарби на багатоколiрних iлюстрацiях.4.4.7. Для додаткового та виокремленого тексту дозволяється застосовувати виворітний шрифт кеглем 12-14 пунктiв з оптичною густиною не менше 0.5 Б. Шрифтове оформлення тексту виворітним шрифтом повинно вiдповiдати вимогам, викладеним в таблиці 4 для шрифту кеглем 12 пунктів. В усьому обсязі видання для основного, додаткового та виокремленого тексту (окрім заголовків) дозволяється застосовувати не більше чотирьох гарнітур або чотирьох накреслень однієї гарнітури.4.4.10. Для виокремленого тексту дозволяється використання не більше трьох кольорових фарб (синя, червона, чорна).4.4.11. Для текстівок рекомендовано застосовувати шрифти кеглем не менше 10 пунктiв i розміщувати їх вiд краю iлюстрацiї на вiдстанi не менше 16 пунктiв (4 мм).


21.06.2015; 18:38
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь