пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41. ПРИНЦИПИ ВИМІРУ ДРУКАРСЬКИХ ШРИФТІВ. СИСТЕМА ПІКА І СИСТЕМА ДІДО

В основу вимірів типографських шрифтів покладена система Дідо, розповсюджена в Європі і прийнята в Росії й Україні, і так названа англо-американська система чи система Піка. І в тому, і в іншому випадку основною одиницею виміру є типографський пункт, рівний у системі Дідо 0,376 мм, а в системі Піка – 0,352 мм.

1 піка (пайка)=12 пунктів=4,2167 мм.

Набір тексту – це мистецтво керування пробілами, тому для всіх шрифтових інструментів самим істотним є точність вимірів.

Величина шрифту в наборі виражається в кеглях. Розмір кегля визначається в пунктах. Кегль (кегельнашпація чи кегельна кругла) – це величина площадки, на якій розміщається знак (буква). Наприклад, кегль 10 пунктів дорівнює 3,76 мм (чи 3,52 мм у системі Піка), але вічко знака, розміщеного на ньому, природно, менше, тому що необхідно передбачити місце для звисаючих, надрядкових і підрядкових елементів (діакритичних знаків). У пунктах вимірюють розмір шрифту, абзацні відступи і відстань між рядками (інтерліньяж).

Терміни кругла шпація, напівкругла шпація, тонка шпація характеризують горизонтальні розміри шрифту.Кругла шпація дорівнює розміру шрифту і відповідає ширині великої літери М, напівкругла шпація складає 0,5 розміру шрифту і відповідає ширині великої літери N, а тонка шпація – 0,25 розміру шрифту (ширина рядкової літери t). Іншими словами, для 12-пунктового шрифту кругла шпація дорівнює 12 пунктам, напівкругла шпація – 6 пунктам, а тонка шпація – 3 пунктам.

Ширина цифри показує, скільки місця на рядку займає цифра. Вона дорівнює напівкруглій шпації (у більшості шрифтів усі цифри мають однакову ширину, що особливо зручно в разі формування числових стовпчиків у таблицях).Ширина знаків у шрифтах задається в тисячних частках кегельної.

Апроші також прийнято вимірювати в частках кегельної. Одним зі способів регулювання апрошів є кернінг, тобто зміна пробілів (міжлітерних просвітів) між конкретними парами букв. Наприклад, сполучення «го» звичайно набирають компактніше, сполучення «гі» розсовують, щоб воно не зливалося візуально.

Під час проектування шрифтів малюнки знаків виконуються в так званому базовому кеглі. Для шрифтів текстового набору таким базовим кеглем є кегль 10 пунктів у 20-кратному збільшенні. Причому для шрифтів металевого набору таких базових кеглів було не менш двох: кегль 6 пунктів для шрифтів від 5 до 8 пунктів і кегль 10 пунктів для шрифтів від 9 до 12 пунктів.


21.06.2015; 18:38
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь