пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. ВИДИ І МЕТОДИ КОРЕКТОРСЬКОГО ЧИТАННЯ.

Зчитування – тип коректорського читання, метою якого є вивірення відбитків складеного тексту з відредагованим авторським оригіналом. Під час зчитування коректор виправляє помилки орфографічні й пунктуаційні, вивіряє з відредагованим авторським оригіналом визначення, формулювання тощо, виявляє пропуски, перекручення, двічі набраний один і той самий тест та ін.
Під час зчитування перед коректором зазвичай два документи – авторський оригінал і варіант складання (відбиток). З одного боку, завдання коректора під час зчитування доволі просте: виявити невідповідності відбитка оригіналу. Це робота «механічна» і не потребує високої кваліфікації. Однак складність полягає в тому, що доводиться постійно переакцентовувати увагу з одного тексту на інший. Для полегшення цього завдання коректорам рекомендують використовувати під час читання лінійку (щоб фіксувати опрацьовуваний рядок у оригіналі) або пюпітр.              
Вичитування (вичитка) – тип коректорського читання, метою якого є виправити правописні помилки, уніфікувати однотипні написання, перевірити дотримання виділень, технічних правил складання і верстання. Вичитування протягом тривалого часу було завданням не коректора, а вичитувальника (посада в редакції, подібна до літературного редактора). Коректор займався лише «механічною», менш кваліфікованою роботою – зчитуванням і звірянням. Однак нині вичитування – прямий обов’язок коректора. Під час вичитування застосовується спосіб аналітичного, наскрізного читання.
Звіряння (звірення) – тип коректорського читання, що полягає в перевірці за коректурним відбитком виправлених помилок, відзначених у попередньому коректурному відбитку, а саме: перевіряється правильність внесення зроблених у попередній коректурі виправлень; контролюється пагінація в тексті, нормативність спуску шпальт, відповідність підписів ілюстративному матеріалу; перечитуються всі рубрики, титули, вихідні дані тощо; перевіряється правильність переходу тексту зі сторінки на сторінку; підписується текст до друку.    

Звіряння (звірення) вибіркове – корегування, яке передбачає перевіряння правильності виправлень у відбитках зверстаних аркушів без додаткового наскрізного вичитування тексту Коректор має перевірити не лише той рядок, у якому була допущена помилка, а й кілька сусідніх рядків, щоб переконатись у тому, що виправлення помилково не було внесено в інший рядок.                    Читання самостійне – метод коректорського читання, який полягає в індивідуальній роботі над коректурними відбитками. Переваги самостійного читання коректури: найкраще вивіряються складні для читання тексти з таблицями, схемами, формулами, графіками, статистичними даними, виділеннями тощо. Недоліки самостійного читання − звикання до написанного, а отже, послаблення уваги і, як результат, − пропущені помилки.
Підчитування – метод коректорського читання, при якому коректуру читають два коректори – один читає вголос, а другий (підчитувач) стежить за оригіналом або за попереднім коректурним відбитком. За дослідженням З.В.Партика, ефективність коректури з підчитуванням вища, ніж при самостійному читанні. А теоретик і практик редагування А.Е. Мільчин зазначає, що метод підчитування прискорює прочитання коректури, змушує зосереджуватися на читанні. У цьому переваги методу. Проте для складних текстів такий метод менш ефективний, оскільки не все можна сприйняти і перевірити на слух. Це недолік методу підчитування. Читання перехресне – метод коректорського читання, при якому прочитану одним коректором частину коректури передають іншому коректорові, а після його прочитання – третьому і т.д., що запобігає звиканню до тексту, а отже, сприяє якісному його прочитанню. Перевага методу, за Т.С.Крайніковою, полягає в тому, що «така організація коректорського читання запобігає звиканню до тексту, адже відбувається взаємоперевірка та підстрахування» коректорів [ 1, с. 76]. А недолік – процес коректорського читання досить тривалий. Щоб усунути цей недолік, прочитану першим коректором коректуру віддають другому коректорові вже у наступному коректурному відбитку. Коли коректуру читають одночасно різні коректори (такий різновид методу перехресного читання називають зустрічним), важливо мати певні вказівки щодо правопису, пунктуації, редакційно-технічного оформлення елементів і видів тексту, розміщення його частин і фрагментів. Для ефективного здійснення коректури послуговуються паспортом коректури / вичитування (або: специфікацією коректури / вичитування)


21.06.2015; 18:38
хиты: 80
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь