пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18) КОНСТРУКЦІЯ КНИГИ. ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ КНИГИ (КНИЖКОВИЙ БЛОК І ЙОГО КОМПОНЕНТИ, КНИЖКОВІ ОПРАВИ ТА ОБКЛАДИНКИ, СУПЕРОБКЛАДИНКА).

Книга — важливий засіб масової, наукової і технічної інформації, який відіграє величезну роль як у розповсюдженні і пропаганді знань, так і в освіті та вихованні. Сучасна книга являє собою кодекс-блок скріплених в корінці сторінок з текстом та ілюстраціями та зовнішніх захисних елементів (оправа, обкладинка).

Важливі складники книги:

1.Книжковий (паперовий) блок – це основа книги, склад. із обрізаних із трьох сторін і з’єднаних у корінці окремих аркушів паперу відповідного формату. Додаткові деталі:- вкладка –вкладається між зошитами книжкового блока (кольорові ілюстрації).- наклейка – елемент книж. блока, надрукований для заповнення (наклеювання) спеціально звільненої від тексту порожньої сторінки віддруковані іншим способом .

2. Обкладинка (оправа) – покриття книжкового блока, виготовлена з паперу, відмінного від того, на якому друкуються сторінки книги. Функії: скріплювальну, захисну, художню, інформаційну.

3. Суперобкладинка – елемент зовнішнього оформлення, який являє собою прямокутний аркуш паперу, що за висотою дорівнює висоті оправи чи обкладинки і несе додаткову інформацію (текст, зображення) та обгортає книгу. Частини суперобкладинки, що завертаються  під оправу, назив. клапанами. Функції: захист; інформативна; естетична.

4. Форзац (за наявності оправи) – це аркуш паперу формату розгорнутої книги, який однією половиною повністю приклеєний до внутрішньої частини оправи, а частиною іншої половини (вузькою смугою вздовж корінця) прикріплений до книжкового блока. Форзаців – 2: на поч. і наприкінці книж. блока. Головна ф-я – скріплення, може слугувати елементом худ. оформлення; інформаційна.

5. Корінець – це елемент матеріальної конструкції книги, який знаходиться в середній, центральній, частині оправи або обкладинки, що обрамлюють скріплені аркуші чи зошити книжкового блока. Функції: інформаційна, художня. Форми: прямими, напівкруглими.

6. Каптал (за наявності оправи) – це приклеєна на верхн. і нижн. краях корінця смужка з тканинного матеріалу з потовщеним окантуванням на виході певного кольору. Функції: зміцнює кріплення книжкового блока; прикрашує.

7. Футляр – додаткова захисна конструкція для цінних витворів друку у вигляді твердої коробки з отвором на корінці або зовсім закритої. Є службовий (із картону, для упаковки при транспортуванні, зберіганні) і функціональний (складник худ. задуму і частина книги)

8. Закладка – допоміжний елемент матеріальної структури видання, який використовується для позначення місця читання. 2 види: 1) вузька стрічка, прикріплена до капталу, корінця кн. блока; 2) вузький аркуш паперу, вкладений між сторінки книги.


21.06.2015; 18:38
хиты: 83
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь