пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Автор рукопису. Групи авторів за типом повідомлення, за ступенем самостійності, за досвідом готування повідомлень

Автор(генератор повідомлень) – це фізична особа, творчою працею якої на основі повідомлення створено авторський оригінал. Додамо, що крім того, автор повинен знати мову конкретного суспільства, вміти описувати нею потрібні фрагменти світу, мати достатній тезаурус і вміти підготувати це повідомлення відповідно до вимог (норм) цього суспільства.

1)Найперше зазначимо, що автор (генератор повідомлень) — це фізична особа, творчою працею якої на основі повідомлення створено авторський оригінал1. Додамо, що, крім того, автор повинен знати мову конкретного суспільства, вміти описувати нею потрібні фрагменти світу, мати достатній тезаурус і вміти підготувати це повідомлення відповідно до вимог (норм) цього суспільства.

2) Групи авторів за типом повідомлення. Відповідно до типів повідомлень, виділених у розділі 2.6, авторів можна класифікувати таким чином: -  автори образних повідомлень (письменники-митці, або літератори); -   автори понятійних повідомлень (письменники-науковці); -   автори образно-понятійних повідомлень (публіцисти).

3) Групи авторів за ступенем самостійності готування повідомлень:  -   автори, які не вміють готувати повідомлення (некваліфіковані автори);  -   автори, які вміють, але з певних причин не можуть готувати повідомлення (автори — громадські діячі);  -  автори, які вміють і готують повідомлення (самостійні автори).

4) Групи авторів за майстерністю подання інформації:     -автори-ремісники;    - автори-професіонали;     -автори-майстри.

 5) Класифікувати авторів за цією ознакою можна, виходячи з кількості об'єктів у їх тезаурусах (у найпростішому випадку — кількості слів у авторському словниковому запасі) і зв'язків між ними. Очевидно, що чим більший тезаурус, тим більшу кількість тем автор може описати, а, значить, для більшої кількості реципієнтів готувати свої повідомлення. Обсяг тезауруса залежить від освітнього рівня автора, проте визначається не лише ним.

6) За цією ознакою авторів можна поділити на "ідеалістів", метою яких є лише дати реципієнтам певне задоволення, та "прагма­тиків ", які мають за мету нав'язати реципієнтам свої установки чи змусити їх до певних дій.

Автори-"ідеалісти" можуть бути поділені на тих, що мають на меті дати реципієнтам:    - естетичне задоволення;

- емоційне (гедонічне) задоволення;   - пізнавальне (пізнавально-наукове чи пізнавально-технічне) задоволення.

Автори-"прагматики", як правило, переслідують або політичні цілі (їх повідомлення ще називають агітаційними чи пропагандистськими), або комерційні (рекламні повідомлення).

7) Групи авторів за досвідом готування повідомлень:  -   автори-початківці;  -   автори-ветерани.

 


21.06.2015; 18:38
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь