пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49, Мистецькі об'єднання “МУР” і “Слово”

Мисте́цький Украї́нський Рух (МУР)  (1945–1948) — організація українських письменників, які проживали в таборах для переміщених осіб у німецькій еміграції в 40-віроки XX  ст. МУР був утворений у вересні 1945  р. у місті Фюрт недалеко від Нюрнберга за ініціативою комітету, до якого входили Іван БагрянийВіктор ПетровЮрій КосачІгор КостецькийІван Майстренко та Юрій Шерех. МУР проіснував приблизно до кінця 1948  р. За цей час було проведено три з'їзди (19451947 та 1948) та декілька теоретичних конференцій. Головою організації за весь час її існування був Улас Самчук.

Організація об'єднувала письменників із різними поглядами на долю української літератури. Велика частина діяльності МУРу полягала в дискусіях про модернізаціюукраїнської культури і наближення її до світової. Серед членів організації, загальна кількість яких сягала шістдесят одного, були Віктор ПетровІгор КостецькийУлас СамчукЮрій ШевельовВолодимир ДержавинОлег ЗуєвськийМихайло ОрестІван БагрянийЮрій КосачВасиль БаркаДокія ГуменнаТодось ОсьмачкаОлександр Смотрич та Євген Маланюк. Перу письменників МУРу належали деякі з найоригінальніших творів української літератури 20 століття.

МУР опублікував ряд збірок творів своїх членів, один альманах та декілька видань в серії Мала бібліотека МУРу в видавництві Прометей, що знаходилося в Новому Ульмі.

Представники МУРу були поєднані спільною ідеологією, що не було характерним для письменників-емігрантів перед війною. Останні надавали перевагу великій кількості дрібних угруповань замість створення одного об'єднання.

Метою та гаслом МУРу була «велика література». Діячі руху вважали за головне зберегти українську духовність у письменстві, своєю досконалою творчістю слугувати українському народові, українському читачеві й таким чином прокладати шлях у світову літературу. Прагнули зберегти своє, але й вчитися на європейському досвіді.

Головною була тема української людини в умовах історичних, умовах буття, умовах війни та еміграції. Вважалося необхідним показати взаємозв'язок особистості з масою та добою та вплив радянської системи на життя людини. Також поширеним було змалювання України такою, якою вона була або могла бути без існування радянської ідеології.

«Слово» — об'єднання українських письменників (ОУП) у діаспорі, що існувало у 19541997 роки.

Засноване 26 червня 1954 в Нью-Йорку, як продовжувач творчо-організаційних та ідейних настанов свого європейського попередника МУРу; об'єднує письменників усієї діаспори.

До членів-основоположників «Слова» належали: Василь БаркаІван БагрянийБогдан Бойчук, В. Гайдарівський, Святослав ГординськийЙосип ГірнякПетро Голубенко,Галина ЖурбаІван КерницькийГригорій КостюкІван КошелівецьБогдан КравцівЮрій ЛавріненкоВадим ЛесичЛеонід ЛиманНаталя Лівицька-ХолоднаОксана ЛятуринськаЄвген МаланюкВ. МіяковськийТеодосій ОсьмачкаМикола ПонеділокБогдан РубчакУлас СамчукМарія СтрутинськаОстап ТарнавськийЮрій ТарнавськийЮрій Шевельов (Юрій Шерех), Микола Шлемкевич.

Ідея об'єднання українських письменників на американській землі у професійну організацію виникла після переселення митців з Європи. Головна хвиля «переміщених осіб» з європейського континенту припадає на 1949 рік. Бажання продовжувати літературну діяльність сприяло створенню організації, яка об'єднала мистецькі сили.

Організація українських письменників «Слово» продовжувала і розвивала ідеологію та традиції європейського Мистецького українського руху в еміграції. Діяльність організації почалася в умовах складної та набагато гіршої ситуації, ніж після Другої світової війни. Організатори прагнули створити справжню письменницьку організацію, яка б почала широку діяльність та зібрала розкидані й розпорошені письменницькі сили.

У червні 1954 року в Нью-Йорку відбулася нарада українських письменників та митців, що мешкали у Нью-Йорку, Філадельфії та околицях. До часу скликання загальних зборів письменників і схвалення статуту об'єднання цю письменницьку організацію репрезентували Григорій КостюкДокія ГуменнаЮрій Лавріненко.

Офіційно ОУП «Слово» почала існувати як організація українських письменників в еміграції ухвалою письменників 19 січня 1957 року. Саме тоді був прийнятий статут як основний конституційний закон об'єднання, що визначає завдання, структуру, функції, порядок об'єднання.


10.06.2015; 23:04
хиты: 159
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
литературная теория
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь