пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

30. Жанр сатиричної комедії у творчості М.Куліша.


САТИРИЧНА КОМЕДІЯ — комедійний жанр, у якому об’єктом осміяння є сусп стосунки певного місця та часу, або рідше — цілих глобальних категорій: епох. соц. структур, народів (етносів), людства в цілому. Автор прагне не виправдати чи поліпшити зображуване явише, Але його знишити за допомогою висміювання. Основні прийоми, шо до них звертається автор, — зла іронія, сарказм. С.к. може бути політичною чи побутовою.
"Мина Мазайло" — класичний зразок політичної комедії "дискусійного жанру". Діалоги й репліки твору досить гострі, мовлення персонажів індивідуалізоване й яскраве. Персонажі схоплені у своїх найсуттєвіших рисах і тому залишаються в пам'яті глядача. Саме в цій драмі Куліш виявив свій талант майстра гротеску і пародії.

М’який гумор драматург змінює на гостро викривальні, нищівні художні засоби, коли йдеться про міщанську обмеженість, тупість, засудження націоналізму та шовінізму. Об’єктом сатири М. Куліша стали процеси українізації... в Україні, цей, в основі своїй, парадоксальний факт. “Українізації по-більшовицькому” дає пророчу оцінку Мина Мазайло. Кожен із персонажів має індивідуалізовану мовну партію, наявність у як ій безлічі русизмів, просто перекручених слів, відповідних інтонацій є джерелом комізму. М. Куліш використовує пародію, коли відтворює сцену диспуту в родині Мазайлів з участю родичів і комсомольців, ілюзію багатоманіття думок і права вільного висловлювання їх у диктаторській тоталітарній державі.

Гірка іронія М. Куліша актуальна й сьогодні, коли зовсім не безхмарно відбуваються (чи продовжуються) процеси відродження української ментальності на справді демократичній, гуманістичній основі.


10.06.2015; 23:04
хиты: 102
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
литературная теория
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь