пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. інтимна лірика Сосюри.

В. Сосюра — поет-лірик, який глибокоемоційно, з високою художньою майстерністю відобразив багатство життя в його внутрішньому русі й розвитку. Поет немов пропускає через своє серце болі і радощі людей, і вони повертаються до нас у поетичних образах його віршів, несучи на собі відбиття творчої індивідуальності автора.

 Інтимна лірика В. Сосюри здобула величезну любов молоді. Його віршами про кохання захоплюються і сучасні юнаки й дівчата, з хвилюванням їх згадують укриті сивиною люди. Яким постає перед нами ліричний герой В. Сосюри у дружбі й коханні? Які нові грані душі відкриваються в ньому? В чому таємниця нев'янучої сили інтимної лірики поета?

Краса і багатство духовного світу людини особливо яскраво виявляються в коханні — найсвітлішому почутті, яке окрилює людину, сповнює радістю і вірою її в красу життя. Цю окрилюючу силу любові поет оспівав у вірші «Так ніхто не кохав...»

Кохання та природа завжди поруч у віршах поета, вони гармонійно пов'язані й не можуть існувати окремо. Згадуючи милий образ коханої дівчини, автор завжди згадує й рідну країну, її садки й зорі, її поля й квіти. Настрій героя та настрій його коханої, думки, радість та сум, чари любові та біль розлуки завжди відображає багатий світ української природи:

У інтимній ліриці Володимира Сосюри найяскравіше виразилися головні риси йбго поетичного стилю — ніжність та задушевність, глибина та повнота почуттів, вагомість слова і внутрішня схвильованість поета, невимушеність і природність.

Яскраві пейзажні картини, як завжди в ліриці Сосюри, збагачують та підкреслюїбть людські почуття. «Жита зеленіють», «волошки квітнуть», але це квітуче життя природи лише посилює страждання дівчини та ліричного героя. У коханої заплакані очі, покірно похилені плечі. Усе говорить про те, що цього розставання не повинно бути, що природа живе — тому повинне жити кохання.

Почуття розквітаючої любові завжди пов'язані в ліриці Володимира Сосюри з весною, з повним сили життям квітів, садків, річок.

Інтимну лірику Володимира Сосюри називають «Книгою Марії», адже саме вона — головне джерело натхнення поета. Реальна, справжня Марія — кохана дружина Сосюри, та священне, старозаповітне ім'я — це вічний ідеал, символ жіночності та досконалості взагалі. Якими б не були героїні його віршів, при всій їх різноманітності, вони завжди зберігали певні спільні риси. Якщо проаналізувати інтимну поезію Сосюри, то перед нами постане такий образ героїні його творів. Це золотокоса Красуня з блакитними очима, готова до самопожертви заради коханого, берегиня «тихої» жертовної любові, проте здатної перевернути світ

В інтимній ліриці Володимир Сосюра виявився справжнім майстром — поетом та психологом водночас. Йому вдалося майстерно передати найпотаємніші почуття, які живуть у серцях багатьох людей, але про які не кожен може сказати. Він не просто передав, а віднайшов такі влучні образи, що кожен побачив у його словах і поетичних образах те, що відбувається глибоко в його власній душі. Сосюра зміг передати у своїх творах увесь складний, чудовий і різноманітний світ любові: щастя побачення і сум розлуки, радість від розділеного почуття й туга за нездійсненою любов'ю, відчуття єдності людської душі зі світом та розуміння кохання як непереможного закону життя

 


10.06.2015; 23:04
хиты: 90
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
литературная теория
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь