пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Трагізм творчої долі Тичини. В. Стус про П. Тичину.

Василь Стус, який досліджував творчість Павла Тичини, писав: «Доля Тичини воістину трагічна. В історії світової літератури, мабуть, не найдеться іншого такого прикладу, коли б поет віддав половину свого життя високій поезії, а половину — нещадній боротьбі зі своїм геніальним обдаруванням».

Так, творча біографія Павла Григоровича Тичини позначена драматизмом, хоча починалася вона досить спокійно і впевнено, не передбачаючи ніяких трагедій.

Павло Тичина вперше надрукувався двадцятирічним юнаком.

Його перша збірка «Сонячні кларнети» стала етапною подією в історії української літератури, вона мала шалений успіх і вмить прославила автора. І сьогодні ця збірка є одним з унікальних і наймузичніших творінь у світовій поезії. Вона поєднала в собі поетичний ліризм із національним та соціальним прозрінням. Тичину було названо «глибоко національним поетом», а його поезія стала виразником душі українського народу, завдяки їй прозріли «тисячі очей». Ця збірка була пронизана сподіваннями, пов'язаними з революцією, що мала принести нове щасливе життя і національне відродження. Та розв'язана більшовиками громадянська війна затопила Україну кров'ю, розпалила ненависть людей — прийшла «горобина ніч».

У збірці «Замість сонетів і октав» Павло Тичина проклинає всіх, «хто звіром став», виступає проти насильства і жорстокості, висловлює своє розчарування революцією, її «великою ідеєю» і засобами втілення її у життя. Поезії цієї збірки протилежні за своїм настроєвим звучанням з поезіями «Сонячних кларнетів», але теж високомайстерні.

У роки сталінських репресій, коли було знищено три чверті українських письменників, Павло Тичина вцілів ціною компромісу із власною совістю і талантом. З того часу почався трагічний спад у його творчому житті. Хіба це не трагедія, коли талановитий поет душить свій геній і замість оригінальних віршів римує оди, прославляючи партію, яка відняла в нього право творити для свого народу, і відняла б у нього життя, якби він ЇЇ не прославляв? Поет соромився своєї нової поезії, усвідомлював своє падіння, але, «немов той Дант у пеклі», був вимушений співати в тон з тими, хто його задавав.

Чи маємо сьогодні ми право засуджувати Павла Тичину, сьогодні, коли жахливі роки сталінських репресій уже майже нікому згадувати? Я вважаю, що перш ніж виносити вирок поету, слід уявити себе на його місці. Тому, як на мене, правильніше було б вивчати поезію його душі і забути про поезію страху, викреслити її, щоб вона на затьмарювала поетичні шедеври «Сонячних кларнетів».

 


10.06.2015; 23:04
хиты: 106
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
литературная теория
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь