пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

101. Загальні положення про особисті немайнові права. Види особистих немайнових прав.

Стаття 269. Поняття особистого немайнового права

 

1. Особисті  немайнові  права  належать кожній фізичній особівід народження або за законом.
 

2. Особисті  немайнові  права   фізичної   особи   не   маютьекономічного змісту.
 

3. Особисті   немайнові  права  тісно  пов'язані  з  фізичноюособою. Фізична особа не може відмовитися від особистих немайнових прав, а також не може бути позбавлена цих прав.
 

4. Особистими   немайновими  правами  фізична  особа  володіє довічно.
 

Стаття 270. Види особистих немайнових прав

 

1. Відповідно до Конституції України (254к/96-ВР)  фізична особа  має  право  на життя,  право на охорону здоров'я,  право на
безпечне для життя  і  здоров'я  довкілля,  право  на  свободу  та особисту  недоторканність,  право  на недоторканність особистого і сімейного життя,  право на повагу до гідності та честі,  право  на таємницю  листування,  телефонних  розмов,  телеграфної  та  іншої кореспонденції,  право на недоторканність житла,  право на вільний вибір місця проживання та на свободу пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.
 

2. Цим Кодексом та іншим законом можуть  бути  передбачені  й інші особисті немайнові права фізичної особи.
 

3. Перелік   особистих   немайнових   прав,  які  встановлені Конституцією України  (254к/96-ВР),  цим  Кодексом  та   іншим
законом, не є вичерпним.
 

Стаття 271. Зміст особистого немайнового права

 

1. Зміст особистого немайнового  права  становить  можливість фізичної особи вільно,  на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері свого приватного життя.
 

Стаття 272. Здійснення особистих немайнових прав

 

1. Фізична   особа   здійснює   особисті   немайнові    права самостійно.   В   інтересах  малолітніх,  неповнолітніх,  а  також
повнолітніх фізичних осіб,  які за віком або за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої особисті немайнові права,  їхні права здійснюють батьки (усиновлювачі), опікуни, піклувальники.
 

2. Фізична особа має право вимагати від посадових і службових осіб   вчинення   відповідних  дій,  спрямованих  на  забезпечення здійснення нею особистих немайнових прав.


10.06.2015; 21:32
хиты: 119
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь