пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Загальні положення про фізичну особу.

У радянському цивільному праві термін "фізична особа" не використовувався, оскільки ця категорія вважалася суто «буржуазної».Замість цього в цивільному законодавстві колишнього СРСР та республік, що входили до його складу, використовувалося поняття«громадянин», яке вважалося більшою мірою відповідним сутності відносин у соціалістичному суспільстві.

Однак після зниження напруження ідеологічної боротьби ставлення до цивілістичної термінології змінилося, що зумовило можливістьповернення до терміну «фізична особа», употребляемому у всіх європейських правових системах.

У зв'язку з цим, слід підкреслити, що мова йде не просто про зміну термінології, а про формування нового підходу. Якщо раніше центр ваги доводився на характеристику людини, як громадянина, і тим самим підкреслювалося значення його відносин з державою, то тепер увага загострюється на цінності та правовому статусі людини у приватноправових (цивільно-правових) відносинах.

Відповідно до ЦК України фізична особа - це людина, яка виступає як учасник цивільних відносин.

Звідси випливає висновок, що поняття «фізична особа» і «людина» взаємопов'язані, але не тотожні.

Фізична особа - це завжди і тільки людина.

Разом з тим, людина може бути, а може і не бути учасником цивільних відносин. Крім того, людина може розглядатися як суб'єкт права, а може бути предметом наукового дослідження або розглядатися як об'єкт впливу в іншій системі суспільних зв'язків.

Таким чином, поняття фізичної особи в цивілістиці може не збігатися з поняттям людини, як істоти біологічної: іноді ці поняття тотожні, а іноді - поняття фізичної особи вже поняття «людина».


10.06.2015; 21:32
хиты: 195
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь