пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. Продукти творчої діяльності як об'єкти цивільних прав.

Об'єктами суб'єктивних цивільних прав можуть бути продукти творчої діяльності, тобто нематеріальні результати творчої, інтелектуальної праці людини. До продуктів творчої діяльності відносяться твори науки, літератури, мистецтва, винаходи, корисні моделі, товарні знаки і знаки обслуговування.

- Творами науки, літератури і мистецтва є літературні письмові твори, виступи, лекції, драматичні, музичні та аудіовізуальні твори, скульптури, картини, твори архітектури , фотографії тощо

п. Згідно п.2 ст.5 Закону України "Про авторське право і суміжні права" 'до об'єктів цивільних прав належать твори як оприлюднені, так і не оприлюднені, незалежно від їх призначення, жанру, достоїнства, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо

п.), а також способу відтворення, виражені в усній, письмовій чи будь іншій формі. Виникнення і здійснення прав, пов'язаних з цими творами, не вимагає виконання будь-яких формальностей. Дані твори стають об'єктами цивільних прав з моменту створення їх в будь-якій об'єктивній формі.

Винаходи, корисні моделі визнаються відповідно до Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" 2 об'єктами цивільних правовідносин тільки після визнання їх такими Державним комітетом України з питань ін-теллектульной власності (Держпатент України ) та видачі патенту. Аналогічно вирішується питання і відносно визнання промислового зразка об'єктом цивільних прав згідно Закону України "Про охорону прав на промислові зразки" 3, а також і відносно знаків для товарів і послуг - відповідно до Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг4.

Послугою визнається результат дії, що здійснюється відповідно до цивільно-правової обов'язком особи, який не пов'язаний із створенням конкретного матеріального об'єкта, речі.

В економічному сенсі під послугою розуміється особлива споживча вартість, що виникає в процесі праці, але отримала вона "специфічну назву послуги" тому, що праця надає послуги не в якості мережі, а в якості діяльності ... "1

В правовому сенсі послуга може носити троякий характер: фактичний, юридичний і змішаний. До фактичної послузі можна віднести дії перевізника ют.358 ЦК), зберігача (ст.416 ЦК), до юридичної - повіреного (ст.386 ЦК) та комісіонера (ст.395 ЦК), до змішаною - експедитора.

Від ослуг слід відрізняти результат дії, внаслідок якого створюється конкретне матеріальне благо, річ і яка віддільна від самої дії (наприклад, коли за договором підряду будується житловий будинок). Навряд чи тут можна говорити про результат дії як самостійному вигляді об'єктів цивільних прав, оскільки в кінцевому підсумку йдеться про індивідуально-визначеної речі, хоча, безумовно, договори підряду і мають свою специфіку. Навряд чи можна погодитися і з тією точкою зору, що об'єктами цивільних прав є самі дії зобов'язаної особи. Сама дія боржника не має для кредитора споживчого значення, для нього важливий результат дії, який або створює новий матеріальний об'єкт і є річчю (майном), або невіддільний від самої дії і є послугою. В силу того, що річ або послуга здатні задовольняти різні потреби суб'єктів правовідносин - вони і стають об'єктами цивільних прав.

До особистих немайнових благ відносяться такі нематеріальні, позбавлені економічного змісту блага, які нерозривно, органічно пов'язані з особистістю їх носіїв. Оскільки ці блага є невіддільними від їх носіїв, то вони, природно, не можуть ні відчужуватися, ні передаватися, не можуть мати грошової оцінки. Такими благами є честь гідність і ділова репутація, ім'я граледаніна, найменування юридичної особи, зображення обличчя, недоторканність особи, житла і т п Це так на-ім


10.06.2015; 21:32
хиты: 141
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь