пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29.Лютневі події 1917р. у Києві. Проголошення УНР. 4 Універсал та його значення

Протягом короткого часу (з 23 лютого по 2 березня) в Петрограді відбулися події, які згодом назвали  Лютневою демократичною революцією.

Імператор Микола II 2 березня відрікся від престолу(більшовики захоплюють владу), і фактично в країні встановився республіканський лад. Цього ж дня створено виконавчий орган влади - Тимчасовий уряд на чолі з князем Г. Львовим.

Така блискавичність перемоги над царизмом пояснюється насамперед кризовим станом в імперії, гостротою політичних, соціально-економічних і національних проблем, активністю політичних сил, ще посилювалася, падінням авторитету та слабкістю реально існуючої влади. Могутнім каталізатором подій стала Перша світова війна.

Звістка про скинення царату досягла великих міст України вже 27 лютого - I березня, а через кілька днів рознеслася на всіх українських землях.

Основними причинами Української національно-демократичної революції 1917-1920 pp. були:

- перебування українських територій з кінця XVIII ст. в політичній та економічній залежності від Російської та Австрійської імперій; великодержавницька політика щодо України панівних кіл двох імперій;

- важкі соціально-економічні умови більшості населення українських земель (особливо селян і робітників): низька зарплатня, виснажлива праця, злидні, безземелля, жорстока експлуатація;

- переслідування в Російській імперії українського суспільного руху, утиски політичних партій та громадських рухів.

Основними передумовами Української національно-демократичної революції 1917-1920 pp. були:

- Перша світова війна, яка порушила стабільність Російської та Австро-Угорської імперій, загострила їхні внутрішні проблеми, призвела до злиднів, численних жертв серед українців, політичної та економічної криз;

На початку листопада 1917 р. влада в Україні перейшла до рук Української Центральної Ради. 7 (20) листопада 1917 р. УЦР III Універсалом проголосила створення Української Народної Республіки у складі федеративної Росії.

3 Універсал - Проголосив Українську Народну Республіку: Україна не відокремлювалася повністю від Росії, але вся влада належала тільки Центральній Раді та Генеральному Секретаріату

4 Універсал (1918)  - Декларував незалежність України. УНР проголошувалася «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу».


15.06.2015; 23:57
хиты: 115
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь