пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1. Поняття культури та її структура.:
» ІУК
» Історія

Здобутки сучасних кінорежисерів Л. Саніна, М. Слабошпицького та ін. на міжнародній арені.

Мирослав Слабошпицький

Один з найбільших міжнародних успіхів України минулого року – світове визнання авторської художньої стрічки режисера Мирослава Слабошпицького «Плем’я» - картини, написаної мовою глухих людей про глухих. Стрічка здобула гран-прі Канського кінофестивалю в паралельній конкурсній програмі «Тиждень критики». На 19-му Міланському міжнародному кінофестивалі фільм українського режисера визнали найкращою художньою роботою 2014 року. Зрештою, Європейська кіноакадемія назвала «Плем’я» переможцем у номінації «Відкриття року». Винуватець такого успіху виглядає цілком щасливим і шкодує лише про те, що його стрічці не вдалося позмагатися за «Оскар». Восени в ледь жевріючому українському кінобізнесі трапився гучний скандал: національний Оскарівський комітет висунув на найпрестижнішу премію у світі від України не «Плем’я», яке на той час уже здобуло чимало нагород, а фільм-конкурент «Поводир» Олеся Саніна.

Слабошпицький головною причиною провалу свого фільму в українських оскарівських перегонах вважає корупцію. Режисер навіть погрожував, що домагатиметься дискваліфікації України. Так чи інакше, поїзд пішов ще в розпал скандалу: національні заявки були вже прийняті у США, а в кінці грудня стало відомо, що висунутий Україною «Поводир» не потрапив до переліку з дев'яти стрічок, запропонованих Американській кіноакадемії для подальшого голосування в категорії «Кращий фільм іноземною мовою».

Наступна робота, яку планує зняти Мирослав Слабошпицький носитиме назву «Люксембург». Кіно буде про життя людей у Чорнобильській зоні. Однак традиційно усе впирається у гроші. Вже після нашого спілкування з режисером на сайті Державного агентства України з питань кіно були опубліковані результати голосування учасників сьомого пітчингу - конкурсного відбору кінопроектів для формування програми виробництва та розповсюдження національних фільмів 2015-2016 років. За результатами голосуванням проект «Люксембург» здобув перше місце, тобто має непогані шанси отримати державне фінансування.

 

До того, как поехать в Канны в этом году, Мирослав Слабошпицкий успел поездить по кинофестивалям, хотя начало его творческого пути было очень обычным. Родился будущая гордость во Львове 17 октября 1974 г. в семье литературоведа и критика Михаила Слабошпицкого. Но в школу ходил уже в столице. Как и положено режиссерам в нашей стране, окончил институт Карпенко-Карого и даже успел поработать на киностудии им. Довженко.

Мирослав успел поработать и на благо отечественного телевидения в криминальных хрониках, писал сценарии для телепрограмм. А в 2000 г. успел отметиться на Всеукраинском конкурсе сценариев Коронация слова за работу Чернобыльский Робинзон. Слабошпицкий даже хотел снять фильм по этому сценарию, но в Госкино Украины председатель Анна Чмиль сказала ему тогда «Только не Чернобыль». Так что этой теме пришлось ждать своего звездного часа, а Мирослав расстроился и уехал работать в Санкт-Петербург.

В 2006 г. Мирослав Слабошпицкий вернулся в кино и со своей первой короткометражкой Инцидент помотался по многим фестивалям и даже получил кое-где награды. Со вторым фильмом Диагноз (2009) режиссер уже попал на Берлинале и стал первым украинцем на этом кинофестивале за последние семь лет. Уже через год Мирослав вернулся сюда с прародителем Племени – Глухотой, и даже попал в конкурс, но ничего не получил.

Сценарий о Чернобыле получил свою экранизацию в 2012 г. в рамах проекта Украина Гудбай – из него получилась короткометражка Ядерные отходы, которая еще на шаг приблизила Слабошпицого к предстоящим победам. Эта лента тоже успела поездить по миру и получить Серебряного леопарда на международном кинофестивале в Локарно.

И вот спустя два года – триумфальный первый полнометражный фильм. И полные залы на каждом показе во время Каннского кинофестиваля. Племя принимал участие в конкурсной программе Неделя критики и взял сразу три награды - приз фонда Ган, приз Открытие и Гран-при. В принципе, лента получилась, откровенно говоря, фестивальной. Потому что - проблемная тема о непростой жизни глухонемых людей и подростков в частности, и вместо привычной речи или субтитров – язык жестов. Такое под силу с лету оценить только фестивальной публике. Несколько лет назад украинцы уже получали заветные ветви за Лучшие короткометражные фильмы - Игорь Стрембицкий за Подорожних в 2005 г., а Марина Врода в 2011 г. за Крос. Теперь и Слабошпицкий в их числе уже с полным метром. Хочется, чтобы таких призов у наших было больше.

В украинский кинопрокат Племя выйдет 11 сентября.

 


10.06.2015; 21:01
хиты: 223
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь