пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

В чем отличие понятий человек, индивид, личность. Социальное качество. 6 подходов к рассмотрению и анализу личности

Поняття “людина” - найширше для позначення суб'єкта діяльності, пізнання, спілкування. Людина - це жива істота, що володіє членороздільною мовою, свідомістю, здатне створювати знаряддя і користуватися ними в процесі суспільної праці. Будучи вищим продуктом природи, людина є вже не тільки природною біологічною істотою. Він істота біосоціальна.

Проте, за своїм змістом ці два поняття зовсім не тотожні. Поняття особистість указує на властивість людини, а людина є носій цієї властивості. Властивість бути особою властиво людині не як біологічній істоті, а як соціальній істоті, тобто суспільно-історичній людині.

Індивід позначає людину як однієї з людей, як носія загальних властивостей, як деяку одиничність. Поняття “індивід” може уживатися не тільки для констатації загальних властивостей психіки, але і для визначення людини як одиничного носія суспільних відносин і функцій, для виділення одиничного представника якої-небудь соціальної групи.

Якщо поняття «людина» включає сукупність всіх людських якостей, властивих людям, незалежно від того, присутні або відсутні вони у даної конкретної людини, те поняття «індивід»характеризує саме його і додатково включає такі психологічні і біологічні властивості, які разом з особовими також йому властиві. Крім того, в поняття «індивід» входять як якості, що відрізняють дану людину від інших людей, так і загальні для нього і багатьох інших людей властивості.

Індивідуальність — це найвужче за змістом поняття зі всіх обговорюваних. Воно містить в собі лише ті індивідні і особові властивості людини, таке їх поєднання, яке дану людину відрізняє від інших людей. Точніше - специфічні особливості людини, що включають особливості його фізичного розвитку, успадковані біологічні ознаки, придбані в індивідуальному розвитку психічні риси, що розвинулися в певних умовах соціальні властивості, визначаються поняттям “індивідуальність”. Поняття “індивідуальність” указує на неповторність, одиничність ознак і поєднання їх у окремої людини. Індивідуальність - це сукупність особливостей, що відрізняють одну людину від іншого. Ці особливості обумовлені особливостями обставин життя і діяльності людини.

Соціальна якість особистості – сукупність взаємопов’язаних між собою елементів, які зумовлені особливостями соціальної взаємодії особистості з іншими людьми в конкретному історичному суспільстві.

У процесі розвитку соціологічного знання сформувалися різні підходи до розгляду та аналізу особистості. Серед них можна виділити шість основних підходів. 
1. Діалектико-матеріалістичний підхід, згідно з яким людина спочатку є істота соціальна, а його становлення як особистості відбувається під дією чотирьох факторів: біології індивіда, його соціального оточення, виховання і навичок самовиховання. 
2. Антропологічний підхід, при якому особистість розглядається як носій загальнолюдських властивостей, як родове поняття, що означає представника роду людського, збігаючись, таким чином, з поняттями людини та індивіда. 
3. Нормативний підхід, в рамках якого особистість визначається як соціальна істота, що володіє рядом позитивних якостей, що відносяться до свідомості і діяльністю. 
4. Соціологічний підхід, суть якого полягає в розумінні кожної людини як особистості, яка розглядається як конкретне вираження сутності індивіда, цілісне втілення і реалізація в ньому системи соціально значущих рис і якостей даного суспільства. 
5. Персоналістичний підхід, у якому особистість являє собою сукупність психічних реакцій людини на думку про нього навколишніх, а головним механізмом її формування виступає «я - сприйняття». 
6. Біолого-генетичний підхід передбачає, що поведінка людини визначається її біопрограммой. 


17.06.2015; 17:51
хиты: 128
рейтинг:0
Общественные науки
социология
прикладная социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь