пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

. №251. Охарактеризуйте обрядове та повсякденне призначення української вишивки. Практичне завдання: виконайте малюнок зооморфного орнаменту для декорування української жіночої сорочки.

 

Рушники.

Розрізнялись за призначенням – весільні, повсякденні, обрядові. Вишивка розташовувалась по краю. В залежності від події та регіону орнамент розрізнявся і по кольорах, і по техніці виконання. Дівчат змалечку навчали вишивці, бо для приготування посагу (приданого) потрібно було вишити не один десяток рушників – на них подавали весільний хліб, стелили під ноги молодим, перев’язували сватів. Рушник завжди передавали з покоління в покоління. І дотепер в Україні бережуть рушники, як родову реліквію. Хата оздоблена рушниками, показувала всі вміння господині та її хазяйновитість.

Сорочки.

Візерунок у вишитих сорочках розміщався так, щоб захищати від злого ока та чар. По коміру, грудях, по рукавах, по подолу – там, де був доступ до тіла. Кожен колір мав своє призначення та енергетику. Дівчата, змагаючись у майстерності, доводили свій смак, працьовитість , охайність майбутньої господині. Жіночий одяг вишивався ошатно, старанно підбиралися кольори та візерунки. Чоловічі сорочки оздоблювалися більш стримано.

 

Фартухи.

Обов’язковий предмет одягу жінки. Повсякденний темного кольору, а святковий білий і розшитий вишуканою вишивкою. Особливе значення мав весільний фартух, який носила молодиця в перший тиждень після весілля.

 

Пояс.

Одна із дуже важливих деталей одягу.  Мав особливу магічну захисні силу. Підперезувались ним і чоловіки, і жінки. Виготовлявся найчастіше з червоної тканини і вишивався кольоровими нитками.

Предмети домашнього побуту.

Серветки, наволочки, підзори, накидки на подушки – оздоблювалися вишивкою, мереживом. Слугували не тільки прикрасою, алей оберегом для дому.


.


23.06.2016; 21:09
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
сохранение предметов искусства
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь